Brnabić sa Petruševim: Veliki potencijal za dalji razvoj partnerstva u oblasti poljoprivrede

Brnabićeva je istakla da dodatni podsticaj predstavlja i stupanje na snagu Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom ekonomskom unijom u julu, koji će, kako je objasnila, omogućiti i veći plasman srpskih proizvoda, ne samo na ruskom tržištu, već i šire, saopštila je pres-služba Vlade Srbije.

“Zahvaljujući zalaganju srpsko-ruske Radne grupe za poljoprivredu u okviru Mešovitog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju, uvećana je robna razmena i održan nivo saradnje i usled epidemiološke krize”, ocenila je premijerka.

Ruski ministar Dmitrij Petrušev pozitivno je ocenio saradnju dve države u oblasti poljoprivrede i istakao da je održavanje poljoprivrednih sajmova, kao što je nedavno održani Agroindustrijski forum Srbija-Rusija u Beogradu, prilika za razmenu iskustava i povezivanje srpskih i ruskih kompanija i proizvođača i povećanje trgovinske razmene u oblasti poljoprivrede.

Naveo je da je ruska strana zainteresovana i za zajedničke investicije u poljoprivredne proizvode kako bi se olakšao izvoz na tržišta sa kojima dve države imaju potpisane sporazume o slobodnoj trgovini.

Na sastanku, na kojem su učestvovali ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, bilo je reči i o saradnji u oblasti digitalizacije i primene novih tehnologija u oblasti poljoprivrede.

Naglašeno je da je Srbija tržište sa velikim potencijalom za investitore koji žele da ulažu u poljoprivredu.

Premijerka Brnabić zahvalila je na čvrstoj i doslednoj podršci Rusije teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i dijalogu Beograda i Prištine u pronalaženju kompromisnog rešenja, kao i kontinuiranoj podršci u međunarodnim institucijama.

Rekla je i da je uverena da će zahvaljujući zalaganju i istrajnosti obe strane, saradnja Srbije i Rusije u budućem periodu napredovati brže, ne samo u oblasti poljoprivrede, već i drugim važnim oblastima za obe države.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Vučić: Biće značajnog povećanja plata i penzija, stižemo evropske standarde

Read Next

Stoltenberg: KBS ne može na sever Kosova bez dogovora sa Kforom