Brnabić sa Palmerom: Dijalog sa Prištinom u fokusu Vlade, puna podrška SAD

Premijerka Brnabić istakla je da je jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije unapređenje svih oblasti saradnje i intenzivniji bilateralni odnosi sa SAD.

“Naš interes je inteziviranje političkog dijaloga i poseta na najvišem nivou i nadam se da ćemo ove godine imati prilike da obeležimo 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa” naglasila je Brnabić.

Ana Brnabić je istakla da je dijalog sa privremenim institucijama u Prištini u fokusu Vlade, ali da je neophodno da se stvari koje su dogovorene u okviru dijaloga, pre svega Zajednica srpskih opština, sprovedu u delo.

“Beograd je ispunio sve svoje obaveze i očekujemo da vidimo to sa druge strane, kako bi dijalog imao smisla. Jedna od njih je i pitanje pronalaženja i identifikacije nestalih lica i u potpunosti smo posvećeni potpunom rešavanju tog pitanja”, rekla je predsednica vlade.

Palmer je podvukao da SAD snažno podržavaju dijalog koji se vodi pod okriljem EU i ulogu specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka i pohvalio je okrenutost Beograda i predsednika Aleksandra Vučića razgovorima sa Prištinom.

“Beograd će nastaviti da se zalaže za postizanje održivog kompromisa u dijalogu sa Prištinom, uz zaštitu interesa tamošnjih Srba, kao i očuvanje državnih i nacionalnih interesa naše zemlje”, istakla je premijerka.

Sagovornici su se saglasili da su mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu od suštinske važnosti za politički i ekonomski napredak celog regiona.

Pomoćnik zamenika državnog sekretara Palmer naglasio je da je jedan od prioritetnih interesa SAD stabilnost i bezbednost Zapadnog Balkana i pohvalio ulogu Srbije u regionalnim inicijativama, koje će u znatnoj meri podići kvalitet života svih građana u regionu, ali i dodatno unaprediti i osnažiti regionalno ekonomsko povezivanje.

Takođe, istaknuto je da će fokus aktivnosti SAD u Srbiji biti na investicijama u infrastrukturi i ulaganjima u obnovljive izvore energije. Palmer je ukazao na potrebu da se osigura da medijsko okruženje omogući da se čuju različita mišljenja.     

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Rakić: Trend malog povratka raseljenih na Kosovo treba da se promeni

Read Next

Selaković sa Lajčakom: Dijalog i kompromis jedini put do održivog dogovora