Brnabić: Položaju i pravima nacionalnih manjina pridajemo veliki značaj

Premijerka Brnabić je istakla da formiranje novog ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, na čijem je čelu Gordana Čomić, predstavlja snažan signal i pokazuje stav Vlade Srbije o značaju unapređenja prava manjina, ocenivši da je rad Saveta veoma važan, jer omogućava da se kroz koordinaciju i dijalog rešavaju problemi i poboljšava položaj manjina, saopštila je Vlada Srbije.

Naglasila je da uprkos teškom periodu izazvanom pandemijom, sredstva za finansiranje nacionalnih saveta manjina nisu umanjivana, što predstavlja još jednu potvrdu da se položaju i pravima manjina pridaje veliki značaj i ujedno uputila poziv predstavnicima nacionalnih manjina da u svojim sredinama rade na promovisanju vakcinacije, kako bi što pre postigli kolektivni imunitet.

Ministarka Čomić je rekla da je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog posvećeno rešavanju svih problema manjina kroz dijalog i jačanje međusobnog poverenja u duhu tolerancije, što će doprineti razvoju društva u celini.

Na sednici je bilo reči i o konkretnim planovima za unapređenje položaja nacionalnih manjina u oblasti obrazovanja i kulture, a naglašeno je da budžetski fond za nacionalne manjine za ovu godinu iznosi 30 miliona dinara, a sredstva će biti uložena u obrazovanje kao prioritetnu oblast u 2021. godini, kao i za finansiranje programa i projekata od značaja za nacionalne manjine.

Sednici su prisustvovali i ministar prosvete Branko Ružić i ministarka pravde Maja Popović.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Povučen Predlog za izmene Zakona o sudijama iz Skupštine

Read Next

Godfri i ambasadori Kvinte: Zadivljujući uspeh Srbije u imunizaciji