Brnabić: Nećemo dozvoliti izvoz litijuma iz Srbije

Brnabićeva je odgovarajući na pitanja novinara posle dodele priznanja đacima u PKS, istakla da, iako je “Rio Tinto” u Srbiji prisutan od 2004. godine, ranije vlasti nisu pitale šta će biti sa litijumom iz Srbije.

“Tek smo mi kao Vlada Srbije prvi put tražili od “Rio Tinta” da ako projekat bude rađen i litijum rudaren, čitav lanac bude u Srbiji i da “Rio Tinto” zajedno sa Vladom Srbije radi na dovođenu investitora”, naglasila je Brnabićeva.

Istakla je da je sa “Rio Tintom” potpisan samo sporazum o saradnji, ali da on ne garantuje ništa osim da, ako rudarenja bude, lanac ostaje u Srbiji i da se litijum ne izvozi.

Odgovarajući na primedbe o netransparentnosti u vezi sa tim projektom, rekla je da ne zna o kakvoj se netransparentnosti govori, jer je, kako je navela, sve otvoreno i javno.

“Kada su završili prethodnu studiju opravdanosti, bila sam u Loznici i u “Rio Tintu”, odgovarala na pitanja novinara, ali ona nisu bila vezana za Jadar. Nisu, jer priča još nije bila ispolitizovana, zato što je svima projekat bio odličan i jedva su ga čekali”, rekla je Brnabićeva.

Dodala je da su, dok je “Rio Tinto” ulagao u društveno odgovorno ponašanje, svi bili ponosni na njega, a danas kažu da nemaju poverenja.

“Oni su tu od 2014, dakle 17 godina. Toliko se sa njima radilo i živelo, prodavano im je zemljište, a sada kažu nemaju poverenja”, navela je premijerka.

Ona je podvukla da “Rio Tinto” od Srbije nije dobio ni dozvolu ni rešenje za eksploataciju, a da će odluka biti doneta tek kada bude urađena studija o uticaju na životnu sredinu.

“Ako ona pokaže da nema negativnog uticaja na životnu sredinu, onda ćemo videti da li da dovodimo investitira ili ne, jer nećemo dati da se litijum izvozi iz Srbije. Da su na vlasti oni što su bili do 2012. litijum bi izvozili kao ‘bela lala’ zato što im nijednom nije palo na pamet da pitaju “Rio Tinto” šta će biti sa našim litijumom”, zaključila je Brnabićeva.

“Mediji su slobodni, rešavamo napade na novinare”

Brnabićeva je odgovarajući na pitanja govorila i o medijima. “Kao predsednica Vlade Srbije, mogu da kažem da imamo medijski ambijent u kome je zagarantovana sloboda medija i gde svako može da kaže sve što mu padne na pamet”, rekla je Brnabićeva.

Ona je na pitanje novinara šta je što se tiče vlasti mogući dogovor razgovora o medijima koji su počeli danas uz posredovanje evroparlamentaraca, rekla da ne učestvuje u tim razgovorima ali da joj je žao što vidi da su mediji u nekim zemljama EU ugroženiji nego u Srbiji a oni nam stalno spočitavaju slobodu medija.

“Čekam da vidim kakvi će biti zahtevi, ali sve što bude zahtevano a ide ka tome da budemo društvo u kome važi vladavina prava, mi ćemo to uraditi”, rekla je premijerka.

Na novinarsku konstataciju da je jedan od zahteva gostovanje opozicije na RTS-u odgovorila je da je to pitanje za RTS, da ona nije tamo urednik ali da zna da je opozicija prisutna na Javnom servisu.

“Prisutna je čak i vanparlamentarna opozicija, što ne znam da postoji u drugim zemljama Evrope ili sveta. Znam i da ima političara iz opozicije koji odbijaju pozive da dođu na javni servis ili neke privatne televizije a posle kažu da nisu prisutni u TV programima”, rekla je Ana Brnabić.

Kada je reč o nerešavanju problema koji se dešavaju novinarima a što je kroz novinarska pitanja navedeno kao sledeća primedba, istakla je da se oni rešavaju ali se pozitivni primeri ne objavljuju.

“Jedan od primera je bio krajem prošle i početkom ove godine, kada su preko društvenih mreža upućene pretnje urednici Južnih vesti Gordani Bjeletić. To je rešeno u najkraćem mogućem roku, reagovali su i MUP i tužilaštvo i pravosuđe”, izjavila je ona.

Kao drugi primer navela je to što je zbog paljenja kuće novinara Milana Jovanovića u Grockoj u prvom stepenu osuđen tadašnji predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović i da ga nije zaštitila ni partijska knjižica ni funkcija.

“MUP je maksimalno brzo uradio svoj deo posla, tužilaštvo svoj, jedino je bilo opstrukcije u sudovima ali je i to završeno. Takođe su i u slučaju pretnji Jeleni Zorić, MUP i tužilaštvo odmah uradili svoj deo posla, kao i kod Daška Milinovića a sada je sve na sudovima”, istakla je premijerka.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

Programiraj svoj uspeh, sa 14 godina prave robote i projektuju pametne učionice

Read Next

Vlada usvojila tri uredbe o elektronskom fakturisanju