Brnabić i predstavnici EBRD o zelenoj agendi i ekonomiji

Predsednica vlade ocenila je da, s obzirom na to da ekologija postaje sve značajnija oblast za Srbiju, “zelena agenda” i podrška koju u tom smislu EBRD pruža Srbiji kroz unapređenje energetske efikasnosti i bolje korišćenje obnovljive energije, predstavlja važan projekat i prioritetnu oblast saradnje.

Dosadašnja direktorka EBRD Žužana Hargitai navela je da je ova institucija u prethodnom periodu uložila gotovo šest milijardi evra u projekte podrške privatnom sektoru, infrastrukturu i poboljšanje konkurentnosti privatnog sektora, prenela je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

To su oblasti koje će i dalje biti u fokusu ove institucije i saradnje sa Srbijom, navela je odlazeća direktorka EBRD.

Visoko na agendi, kako je objasnila, i dalje će biti prelazak na “zelenu ekonomiju”, pre svega kroz projekte energetske efikasnosti i gasifikaciju i jačanje povezanosti ekonomija Zapadnog Balkana.

Predstavnici EBRD ocenili su da će veliki izazov u predstojećem periodu predstavljati i oporavak privrede nakon pandemije.

U tom smislu od izuzetnog je značaja program podrške malim i srednjim preduzećima u ublažavanju socijalnih i ekonomskih posledica, koju EBRD ostvaruje zajedno sa Ministarstvom privrede, naveli su sagovornici.

Premijerka Brnabić zahvalila je na izuzetnoj saradnji i ličnom angažmanu dosadašnjoj direktorki EBRD za Zapadni Balkan, a novom direktoru poželela dobrodošlicu, uz uverenje da će se nastaviti uspešna saradnja sa ovom međunarodnom institucijom, kaže se u saopštenju.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

Barselona sve dalje od titule, Mesi i drugovi se sapleli u Valensiji

Read Next

Članovi američke privredne komore optimisti po pitanju privrednog rasta Srbije