Brnabić: “Goldman Saks” razmatra ulaganje u Srbiji

Premijerka Ana Brnabić završila je dvodnevnu radnu posetu Sjedinjenim Američkim Državama.

Jedna od najvećih investicionih grupacija na svetu – američki “Goldman Saks” – razmatra da prvi put ulaže u Srbiji, dogovoreno je na sastanku srpske delegacije sa direktorom grupacije i čelnim ljudima u Njujorku.

“Oni ne dolaze tek tako. Nisu prisutni nigde u regiji. Čini mi se da smo uspeli da dobijemo od njih to da imamo možda jedan mali zajednički projekat, da oni vide da to što mi pričamo zaista jeste tako. Kada otvorite ta vrata, kada pokažete sebe, ja znam da će naši ljudi sebe pokazati, onda je to neka drugačija perspektiva”, rekla je premijerka.

Perspektiva u vezi s tim šta Srbija ima da ponudi onima koji traže nove talente i nove lokacije u IT sektoru, predstavljena je i na sastanku sa direktorima i vlasnicima tehnoloških kompanija i startapova. 

Premijerka je, nakon sastanka sa predstavnicima IT kompanija, najavila investicije tri fonda.

Aleks Bejker sa portala anyclip.com kaže da žele da saznaju što više o mogućnostima za ulaganja. “Mi smo brzo rastuća tehnološka kompanija, potrebni su nam mladi inženjeri i za nas je neverovatna činjenica da se programiranje u Srbiji uči od petog razreda”, rekao je Aleks Bejker.

“Znam za najmanje 120 novih radnih mesta koje će otvoriti u narednih godinu dana, zato što su rekli – treba mi kredibilan partner, treba mi zemlja koja ulaže u svoje obrazovanje, koja ulaže u nauku, koja daje poreske podsticaje za istraživanje, razvoj i inovacije”, istakla je premijerka.

Gordana Vunjak Novaković: Prvi put ne polazimo od nule

Jedna od najvećih svetskih naučnica Gordana Vunjak Novaković, koja u Njujorku kao kreativni ambasador pomaže Srbiji, kaže da prvi put ne polazimo od nule već od nečega što je već uspostavljeno i što omogućava investicije.

“Mislim da su te dve oblasti koje su pomenute kao prioriteti, IT i biotehnologija, najpametniji izbor koji je mogao da se napravi. Mislim da imamo ogromnu šansu i da treba samo da budemo pametni”, zaključila je Vunjak Novakovićeva.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

Fond PIO prvi put isplatio penzije bez dotacija

Read Next

Vučić obišao Pomoravlje, najavio nove investicije i ulaganje u infrastrukturu