Brnabić: Dijalog nema alternativu, nije bilo reči o priznanju

“Što se tiče kompromisa, teško je govoriti, ali svi znaju šta to znači, da se nađete negde na sredini i da dve strane budu jednako nezadovoljne postignutim rešenjem”, rekla je Brnabić odgovarajući na pitanja novinara na Prespa forumu u Ohridu.

 

Dodala je da prostora za komrpomis mora biti, zato što je potrebno da se okrenemo budućnosti, a da li će ga biti zavisi i od Beograda i od Prištine.

Upitana da li je pomoćnik državnog sekretara SAD za pitanja Evrope i Evroazije Filip Riker pomenuo međusobno priznanje, Brnabić kaže da nije, te da veruje da zna kakav bi njen odgovor na to bio.

“Pričali smo o dijalogu Beograda i Prištine, Briselskom sporazumu. Nije bilo pomena međusobnog priznanja, ja taj dijalog ne vidim kao dijalog na kome se priča o međusobnom priznanju”, rekla je premijerka.

Kaže da je Rikeru skrenula pažnju na zabrinjavajuće trendove na KiM i na sve veći broj napada na Srbe, njenu crkvu i imovinu.

“Strašno je videti da recimo imate ženu koja je posle 22 godine odlučila da se vrati u Đakovicu i doživela samo napade. Imate i peticiju sa zahtevom da se ta žena ponovo izbaci iz Đakovice. To su zabrinjavajući trendovi”, ocenila je Brnabić.

Odgovarajući na pitanje prištinskih medija o Vašingtonskom sporazumu i da li znači da Srbija ne poštuje taj sporazum ako ne premesti ambasadu u Jerusalim, Brnabić je kazala da je Srbija ozbiljna država koja poštuje sporazume za razliku od predstavnika Prištine koji ne poštuju Briselski sporazum.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Petković: Nova runda tehničkog dijaloga 7. jula u Briselu

Read Next

Emanuel Žofre novi šef Delagacije EU u Srbiji