Brnabić: Cilj predloga za frilensere je zaštita najugroženijih uz očuvanje poreskog sistema

Ana Brnabić se odvojeno sastala sa predstavnicima Udruženja frilensera i preduzetnika Srbije i sa predstavnicima Udruženja radnika na internetu. Sastancima su prisustvovali predstavnici Ministarstva finansija i direktorka Poreske uprave Dragana Marković.

Premijerka Brnabić predstavila je rešenje koje je izradio tim vlade, a čiji je cilj, kako je istakla, pre svega zaštita socijalno najugroženijih kategorija i maksimalno olakšanje obaveza uz očuvanje poreskog sistema Republike Srbije, saopštila je Kancelarija Vlade za saradnju s medijima.

Model koji je Vlada Srbije ponudila predstavnicima frilensera, podrazumeva nekoliko velikih pogodnosti za rešavanje dugovanja, a pre svega uvođenje neoporezivog iznosa od 219.600 dinara godišnje, prema čemu bi blizu 80 odsto frilensera bilo oslobođeno plaćanja bilo kakvih poreza i doprinosa.

Poreska uprava će, takođe, utvrditi iznos obaveze bez obračuna kamate za period pre donošenja rešenja, a poreske obaveze će se moći platiti u periodu od čak 10 godina, navodi se u saopštenju.

Brnabićeva je pojasnila da model takođe obuhvata da će svim radnicima na internetu, bez obzira na delatnost, biti priznati normirani troškovi u visini od 43 odsto ostvarenih prihoda (uključujući i neoporezivi iznos), čime se još dodatno umanjuje utvrđeni iznos obaveze.

Prema predlogu Vlade Srbije, ubuduće, od 1. oktobra ove godine, priznavaće se normirani troškovi u fiksnom iznosu od 18.300 dinara mesečno, na koje se neće plaćati nikakvi porezi i doprinosi, čime će mnogo veći broj ljudi moći da, bez ikakvog opterećenja, ostvari dodatne prihode.

Takođe, prihvaćen je i predlog da se porezi i doprinosi od 1. oktobra, obračunavaju kvartalno, umesto na mesečnom nivou. 

Predsednica Vlade Ana Brnabić rekla je u razgovoru da je, na molbu predsednika Republike Aleksandra Vučića, Vlada Srbije oformila tim koji je radio na ovom predlogu rešenja, vodeći se pre svega ciljem da niko ne bude egzistencijalno ugrožen a da, sa druge strane, zakonske obaveze prema državi budu ispunjene, kao i da pravila za budući period budu potpuno jasna.

Predstavnici Udruženja frilensera i preduzetnika Srbije rekli su da će se izjasniti o predlogu Vlade u naredna 24 časa, dok su predstavnici Udruženja radnika na internetu ostali pri ranijem stavu da i frilensere koji su zarađivali veće iznose treba retroaktivno osloboditi plaćanja svih poreskih obaveza nastalih pre 14. oktobra 2020. godine.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

LJUBAV I MODA: Aktuelni komadi garderobe za jedinstven izgled svake dame, po sjajnim cenama!

Read Next

Milion dolara pomoći za male biznise