Brnabić: Bez koncesionara, aerodrom ne bi preživeo 2020. godinu

Na dodeli dve evropske nagrade koje je osvojio aerodrom “Nikola Tesla” za kvalitet usluga, Ana Brnabić je rekla da prilikom sklapanja koncesije niko nije računao na pandemiju i da će se ta kriza najviše obrušti na sektor avio-saobraćaja i turizam.

“Razmišljamo danas, da nismo sklopili koncesiju, da nismo napravili taj pametan i ekonomski potez, ne znam kako bi beogradski aerodrom preživeo 2020. i 2021. i kakav bi to udarac bio za budžet Srbije i sve zaposlene na aerodromu”, rekla je Brnabićeva.

Istakla je da bi Srbija morala mnogo da ulaže u aerodrom kako bi ga ponovo vratila na svetsku mapu, ali je, ukazuje, odluku o koncesiji donela u poslednjem trenutku i sprečila taj scenario.

Premijerka je zahvalila “Vensiju” što, uprkos pandemiji, na aerodromu nije zaustavio nijedan projekat, kao što je i država nastavila da gradi puteve, pruge, kliničke centre…

Navela je da je jedan od tih projekata izvođenje pripremih radova za umetnutu pistu, koja će biti opremljena najsavremenijim navigacionim uređajima i svim sistemima kao i glavna pista.

Brnabićeva je istakla da će to biti prva nova pista na našem aerodromu posle 60 godina.

Izrazila je nadu da će novi terminal biti završen i pre 2024. godine, a njim će, dodaje, površina terminala biti proširena sa sadašnjih 55.000 kvadratnih metara na više od 100.000 kvadratnih metara.

Gradi se, navidi, i parking za 1.500 parking mesta, kao i parking ispred terminala sa 800 mesta.

Premijerka je naglasila i da “Vensi” ima velika ulaganja u zaštitu životne sredine i najavila da će u oktobru biti završeno postrojenje za korišćenje prirodnog gasa i aerodrom više neće koristiti mazut.

Brnabićeva je navela da Vlada Srbije u tom projektu završava svoj deo posla preko “Srbijagasa”, jer je bila zadužena za novi gasovod od više od šest kilometara od Dobanovca do aerodroma.

“Investicije poput MTU, aerodroma, menjaju Srbiju” 

“Investicije kao što je MTU menjaju Srbiju, vode nas u budućnost i presrećna sam zbog toga što je ta kompanija došla kod nas. To je bio istorijski dan, i većina nas ne može ni da shvati koliko je Srbija drugačija zemlja i koliko se tog dana sve u Srbiji promenilo”, rekla je Brnabićeva novinarima na aerodromu “Nikola Tesla”, gde su predstavljeni radovi na izgradnji novog terminala i kvalitet aerodromskih usluga.

Kako je rekla, investicije poput MTU, ali i beogradskog aerodroma stavljaju Srbiju na mapu zemalja sa visokokvalifikovanom radnom snagom, sa jakim univerzitetima, u koje stranci dolaze da žive i rade.

“To je najbolja referenca da i drugi investitori dolaze u Srbiju, kao što je i ovo što se danas obeležava na aerodromu govori kako se Srbija razvija. Ovaj dan je važan. Sve to govori da je Srbija drugačija zemlja nego pre samo sedam-osam godina”, istakla je premijerka.

Najavila je da će u narednom periodu biti otvorene ili položen kamen temeljac za još neke investicije.

“I ovaj obim vazdušnog saobraćaja, činjenica da se brže oporavljamo u poređenju sa svim ostalim evropskim aerodromima, sve govori, kakva zemlja postajemo”, rekla je Brnabićeva.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

Bajatović: Šta sa objektima u legalizaciji za koje je tražen gas

Read Next

ZNAKOVI DA JEDETE PREVIŠE HLEBA: Telo se buni na ove načine!