Brnabić: Ambasador u Poljskoj nije opozvan zbog pisma, već zato što nije poštovao proceduru

Ana Brnabić je na konferenciji za medije u Beogradu, na pitanje zašto je Nikola Zurovac opozvan budući da je pismo podrške poljskoj LGBT zajednici potpisivao i prethodne tri godine i da li je sam sadržaj pisma sporan za Srbiju, rekla da ambasador ne može da predstavlja sebe ili svoje lične stavove, kakvi god oni bili, jer je u nekoj zemlji da bi predstavljao svoju državu.

Navela je da ambasadori Srbije u nekoj zemlji, kao ni ambasadori bilo koje države u našoj zemlji, ne mogu da potpisuju bilo šta, a da nemaju eksplicitno odobrenje Ministarstva spoljnih poslova ili makar konsultacije sa kabinetom predsednika Vlade ili kabinetom predsednika Republike.

“U ovom slučaju ništa od toga se nije desilo. Ambasador se nije konsultovao ni sa Ministarstvom spoljnih poslova, ni sa mojim kabinetom, niti sa kabinetom predsednika”, rekla je Brnabićeva.

Istakla je da se ovde na radi o sadržaju pisma, već o diplomatskim protokolima. “Nismo ulazili u sadržaj pisma. Iznenadili smo se da je naš ambasador u jednoj zemlji potpisao nešto, a da niko u Srbiji nema nikakvu informaciju o tome”, rekla je premijerka.

Na pitanje da li se Zurovac konsultovao prethodnih godina, Brnabić je rekla: “To zaista ne znam, ali ako je potpisivao, a nije se konsultovao onda je naša ogromna greška, moje vlade, što je on postao ambasador u toj zemlji”.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Vučić: Nikada se nećemo odreći podrške srpskom narodu, želimo najbliže odnose sa Crnom Gorom

Read Next

Priština traži od Uneska da srpske manastire na KiM skine sa liste zaštićenih