Britanski ministar odbrane: Interes nam je snažna Srbija sa kojom sarađujemo

Pred Srbijom je svetla budućnost i zato je važno da izgradimo na osnovama naše saradnje dobro prijateljstvo, rekao je Ben Volas nakon što je sa ministrom Nebojšom Stefanovićem u velikoj ratnoj sali Generalštaba potpisao Aranžman o unapređenju saradnje u oblasti odbrane.

Volas izrazio je uverenje da u Srbiji ima mnogo toga što oni mogu da urade i na polju odbrane.

“Interes nam je da imamo snažnu Srbiju i snažnog partnera sa kojim ćemo sarađivati na Balkanu, a za Srbiju je važno da sarađuje sa Velikom Britanijom, jer imamo zajedničke vrednosti, kao i zajedničke odbrambene interese, a sarađujemo i u obezbeđivanju mira i bezbednosti širom sveta”, rekao je Volas i dodao je da je Kipar primer za tu uspešnu saradnju u ostvarivanju cilja – da svet postane bezbednije i sigurnije mesto.

Takođe, izrazio je zadovoljstvo što će obe strane nastaviti da ispunjavaju potpisano, jer kako je naglasio Aranžman o unapređenju saradnje nije samo slovo na papiru.

“Važno je da sarađujemo, jer je svet postao nebezbedno i nesigurno mesto”, naglasio je Volas i ocenio da je u obostranom interesu da se ostvari snažno partnerstvo.

Dodao je da je danas važan dan za saradnju dveju zemalja i zbog toga što 69 britanskih vojnika učestvuje na vojnoj vežbi “Platinasti vuk” u Srbiji.

Stefanović: Poseta kruna saradnje

Stefanović je rekao da je ovo prva zvanična poseta ministra odbrane Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske Srbiji ikada i da je ona kruna dosadašnje saradnje.

“Poseta je kruna saradnje, ona je veza između svega što je rađeno – uključujući obuke, treninge i vežbe i ima strateški značaj ne samo za ministarstvo, već i za bilateralne odnose naših zemalja”, rekao je Stefanović.

Dve delegacije su danas razgovarale i o vojno-industrijskoj saradnji, rekao je Stefanović i dodao da će naši timovi ispitati konkretne mogućnosti.

Opretivna svojstva ćemo podići i anagažovati naše mlade naučnike koji će sarađivati i ujedno stvarati dodatnu vrednost za našu vojsku, rekao je ministar i ocenio da je Velika Britanija velika sila, ne samo tehnološki, već i vojno i da su zato poželjan partner za našu vojsku i državu.

“Želimo da zajednički odgovorimo na izazove i održavamo visok nivo sposobnosti, da radimo na zajedničkim vežbama kojim kroz obuku čuvamo živote vojnika, a oni našu bezbednost i mir”, rekao je Stefanović.

Vojna vežba “Platinasti vuk”, u kojoj učestvuje britanski kontigent sa predstavnicima 11 zemalja će pokazati i spremnost da u međunarodnim misijama ostvarujemo najviše rezulate, rekao je Stefanović i zahvalio Velikoj Britaniji na podršci u realizaciji zajedničke misije na Kipru koja je, kako je rekao, najznačajnija u razvoju konkretnih odnosa dve vojske.

Britanski ministar odbrane ranije tokom dana sastao se i sa predsednikom Aleksandrom Vučićem

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Vlada Srbije usvojila niz uredbi o kovidu

Read Next

Samit Putin–Bajden, visok ulog i mala očekivanja