Brisel u klinču sa cenama energenata, platforma za kupovinu gasa otvorena i za Srbiju

Kako vratiti cene gasa i električne energije na podnošljiv nivo? Evropska komisija stavila je pred lidere EU seriju konkretnih predloga, ali dogovor o tome neće biti jednostavan.

Petnaest zemalja članica traži ograničenje cene uvoznog gasa bez obzira odakle dolazi. Nemačka, Holandija i drugi se protive, tvrdeći da bi zamrzavanje cena moglo da dovede do nestašice gasa.

“Politički određena cena nosi rizik da se prodavci okrenu drugim tržištima, a Evropa dobije manje, umesto više gasa”, smatra nemački kancelar Olaf Šolc.

Prema njegovim rečima, Brisel treba da se koordinira sa drugim kupcima kao što su Japan i Južna Koreja kao i sa proizvođačima u Americi i Norveškoj, jer je njima u interesu da Evropa može da plati za gas.

Iberijski model

Komisija je predložila “dinamično ograničenje cena” koje bi se prilagođavalo tržištu. Na stolu je i ograničenje cene gasa koji se koristi za proizvodnju električne energije, model koji je oborio cene struje u Španiji i Portugalu.

Relativno topli oktobar i smanjene potražnja struje i gasa donekle su ublažile cene u Evropi i unele nešto optimizma pred zimu, ali to je i dalje od željenog nivoa uz mnogo neizvesnosti kako se će stvari odvijati dalje.

“Neće biti lako, ali predložene mere mogu da donesu obaranje cena, smanjenje potrošnje i sigurnost u snabdevanju. Važno je da delujemo jedinstveno, kako bismo zaštitili građane, privredu i jedinstveno evropsko tržište”, ističe predsednik Evropskog saveta
Šarl Mišel.

Evropska komisija predložila je i da se za narednu sezonu skladišta gasa popune delimično kroz zajedničku kupovinu gasa. Ta platforma za nabavku otvorena je i za Srbiju i Zapadni Balkan.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Vučić: Zapad po svaku cenu traži neko rešenje za pitanje Kosova, Kvinta kod mene tražila hitan prijem

Read Next

Vučić: Verujem u našu reprezentaciju, samo je Brazil jači od nas