Braća Deđorđo priznala ubistvo malteške novinarke – osuđeni na 40 godina zatvora

Alfred i Džordž Deđorđo su se izjasnila da nisu krivi na početku suđenja, ali su nakon duže pauze njihovi advokati rekli da su pristali da priznaju krivicu u zamenu za blažu kaznu.

Advokat braće je, takođe, rekao da Deđorđovi traže pomilovanje u zamenu za otkrivanje svega što znaju o drugim ubistvima, bombama i zločinima. 

Njihov zahtev za pomilovanje nije prihvaćen i poroti sačinjenoj od pet muškaraca i četiri žene je na početku postupka naloženo da razmotre samo ono što su čuli u sudnici. 

Pol Karuana Galicija, jedan od tri sina ubijene novinarke, pozdravio je taj potez, opisavši ga na Tviteru kao “utešnu vest”.

Posle njihovog priznanja krivice, do sada su četiri osobe sada priznale da su učestvovale u ubistvu.

Peta osoba, biznismena Jorgen Feneč 2019. godine, optužen je da je naručio napad na novinarku, što on poriče. On  u zatvoru čeka suđenje. Tužilaštvo za njega traži doživotnu kaznu zatvora

Novinarka Dafna Karuana Galicija bila je jedna od najistaknutijih istraživačkih novinara Malte. Ubijena je 2017. godine, u blizni svoje kuće, u eksploziji bombe koja je bila postavljena ispod njenog automobila.

Ubistvo novinarke izazvalo je oštre međunarodne reakcije, te proteste, a premijer Džozef Muskat je pod tim pritiskom 2019. godine bio primoran da dâ ostavku.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Brnabićeva sa šefom diplomatije Konga o produbljivanju odnosa između dve zemlje i unapređenju saradnje

Read Next

Brajton napadao, a Brentford davao golove