Borelj: Srbi da se vrate u institucije, Priština hitno da pokrene ZSO

Te obaveze, koje su preuzete u okviru dijaloga, su i dalje važeće i obavezujuće, podvukao je Borelj nakon odvojenih susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem na marginama Pariskog mirovnog foruma, a objavljeno je na sajtu Evropske službe za spoljne poslove.

On je naveo da je cilj odvojenih sastanaka koje je imao sa Vučićem i Kurtijem bio da se reše ključni izazovi u odnosima između Beograda i Prištine i istakao da su razgovori bili usredsređeni na to da se pomogne stranama da hitno pronađu potrebna rešenje za aktuelne krize i održe mir i stabilnost na terenu.

Borelj, koji je na sastancima sa Vučićem i Kurtijem bio zajedno sa specijalnim izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom, ponovio je da obe strane moraju da se konstruktivo angažuju, pokažu spremnost za kompromis i poštuju obaveze preuzete u okviru dijaloga.

“Trenutno geopolitičko okruženje čini još većim imperativom da se prevaziđe nasleđe prošlosti i da dođe do uključivanja u značajne pregovore o onome što je stvarno važno za Kosovo, Srbiju, njihov narod i ceo region – a to je normalizacija odnosa između dve strane kao ključni faktor za njihov napredak na evropskom putu”, naveo je Borelj.

Istovremeno je naglasio da je važno uzdržati se od bilo kakvih jednostranih akcija i zapaljive retorike.

“Uz rat u Ukrajini, Evropa ne može da ima još jedan sukob na svom tlu. Odgovornost je strana da to izbegnu u korist svog naroda, koji će najviše izgubiti ako se ne preokrene trenutno eskalirajuće ponašanje”, poručio je Borelj.

On je upozorio da će “nemogućost da se ispune obaveze i da dođe do brze deeskalacije imati štetne posledice pre svega po narod na Kosovu i Srbiji, na evropsku budućnost obe strane i njihov kredibilitet u očima evropskih i međunarodnih partnera”.

U saopštenju se napominje da će Borelj u ponedeljak obavestiti zemlje članice EU na Savetu za spoljne poslove o razgovorima koje je imao i dati svoju analizu situacije.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Ovaj apotekarski proizvod preporodiće vaš dom

Read Next

Novi zemljotres u Jadranskom moru kod Riminija