Borelj: Sprečena opasnost od izbijanja još jedne krize na KiM

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj kaže da je zadovoljan zbog dogovora o registarskim tablicama, koji je juče postignut u Briselu, jer će to pomoći da se prevaziđe kriza i da će sada fokus razgovora moći da se prebaci na “normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine”.

“Juče kada sam sleteo u Barselonu mogao sam da podelim da je do dogovora došlo zahvaljujući medijaciji EU i mom predstavniku koji je vodio razgovore”, rekao je Borelj na konferenciji za štampu nakon sedmog Regionalnog foruma Unije za Mediteran.

Ističe da su Beograd i Priština prihvatili predlog koji će pomoći da se prevaziđe kriza.

“Sada konačno možemo da se fokusiramo na ono što je najvažnije, a to je uspostavljanje normalnog odnosa između Beograda i Prištine”, rekao je visoki predstavnik EU.

Naglašava da je Beograd pristao da prestane sa izdavanjem tablica, a da se Priština obavezala da prestane sa primenom kaznene mere koje je najavila.

“Mislim da je predlog razuman. Obe strane su rekle i da će ono što je potpisano ranije biti implementirano”, istakao je Borelj.

Dodaje da je dogovoreno i da se u Briselu nastave razgovori o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

“Mislim da je ovo veoma važan dogovor i da sprečava opasnost od izbijanja još jedne krize koja je mogla da izazove eskalaciju nasilja na severu Kosova i Metohije”, rekao je Borelj.

Borelj je izrazio nadu da će uz podršku međunarodne zajednice, biti nastavljeni i razgovori o predlogu koji ima punu podršku Nemačke i Francuske, kako bi se postiglo trajno rešenje u odnosima Beograda i Prištine.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Ima brojne namene, ali ga još nismo koristili za prehladu!

Read Next

UN pokreću nezavisnu istragu o represiji nad demonstrantima u Iranu