Borelj: Povlačenje Srba iz institucija nije rešenje, Priština da bez odlaganja poštuje obaveze

Žozep Borelj je u pisanoj izjavi naveo da nedavna dešavanja u odnosima između Beograda i Prištine dovode u opasnost “godine napornog rada i dostignuća” postignuta u okviru dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU i otežavaju bezbednosnu situaciju u regionu i šire.

“Evropska unija poziva obe strane da se uzdrže od bilo kakvih jednostranih akcija koje bi mogle dovesti do daljih tenzija”, navodi se u pisanoj izjavi.

Povlačenje kosovskih Srba iz kosovskih institucija, ističe, nije rešenje za aktuelne sporove, već ima potencijal da dodatno eskalira tenzije na terenu.

“Pozivamo Srbiju i predstavnike kosovskih Srba da poštuju svoje obaveze iz dijaloga i vrate se u kosovske institucije kako bi ispunili svoje dužnosti, uključujući policiju, pravosuđe i lokalnu administraciju”, navodi Borelj.

Istovremeno, EU ponovo poziva kosovske vlasti da bez odlaganja poštuju svoje obaveze. 

“To znači odmah produžiti proces preregistracije vozila i obustaviti svaku kaznenu akciju protiv vlasnika KM tablica. Pitanje registarskih tablica mogu rešiti strane u okviru dijaloga”, naveo je Borelj.

EU poziva Prištinu da odmah započne korake ka uspostavljanju ZSO.

“Skupština Kosova je ratifikovala Briselski sporazum, a Ustavni sud Kosova odlučio je da se Asocijacija/Zajednica treba uspostaviti. Stoga je njeno uspostavljanje obavezujuća zakonska obaveza za Kosovo. Kontinuirano nesprovođenje ove obaveze podriva princip vladavine prava i šteti ugledu i kredibilitetu Kosova”, dodaje visoki predstavnik.

“Odgovornost strana je da obezbede mir i stabilnost. Bilo kakve radnje, poput paljenja automobila ili zastrašujuće retorike koje bi mogle dovesti do tenzija su neprihvatljive i izazvaće odgovarajuću reakciju međunarodne zajednice”, navodi se u izjavi.

Ističe se da je Euleks, u bliskoj saradnji sa Kforom i kosovskom policijom, spreman da obezbedi stabilnost na terenu.

Euleks i Kfor će nastaviti da podržavaju održavanje bezbednog okruženja u skladu sa svojim mandatima, dodo je Borelj.

EU apeluje na strane da ozbiljno izaberu put dijaloga i da se uzdrže od svake akcije koja bi dovela do nasilja i konfrontacije. 

“EU je spremna da nastavi da olakšava pregovore, ali obe strane treba da pokažu spremnost da traže rešenja na konstruktivan način i poštuju svoje obaveze preuzete u dijalogu”, zaključuje se u izjavi.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Iznenađujuće: Psiholozi otkrili zašto i kada počinju prevare u braku

Read Next

Raisi: Amerikanci hteli da ponove Arapsko proleće