Borelj pohvalio posvećenost Beograda dijalogu; Vučić: Želimo da dođemo do kompromisa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Srbija u prethodnih 10 godina uspela da poveća trgovinsku razmenu sa EU i da danas ona iznosi 25 milijardi evra, što, kako je naveo, pokazuje značaj Evropske unije i njenih članica za standarad naših ljudi.

Govoreći o dijalogu sa Prištinom, predsednik je naveo da je Beograd posvećen dijalogu, kao i do sada, i da će u narednom periodu biti još posvećeniji i da se nada da ćemo naići na istu odlučnost i sa druge strane.

“Druga tema, bio je problem vladavine prava kao tema pristupnih pregovora Evropskoj uniji i razgovarali smo i o problemima s poglavljima 23 i 24, ali i drugim temama”, naglasio je Vučić.

Predsednik je naveo da su razgovarali i o temama koje se tiču reformi u sektoru energetike o čemu je, kako je dodao, razgovarao i sa predstavnicima EU u Srbiji.

Treća tema sastanka je, kako je naveo Vučić, bila usklađenost Srbije sa deklaracijama Evropske unije koje se odnose na različita spoljnopolitička pitanja.

“Očekujem poteškoće, ali takođe smo razgovarali o problemu Kosova, ali mi smo se obavezali i odlučni smo da povećamo nivo usklađenosti sa deklaracijama Evropske unije i naravno biće nekih izuzetaka zbog teške pozicije i to ne krijem, ni ovde, ni tamo”, kazao je Vučić.

Dodao je da “stvaramo veoma plodno tlo” i da su Ursula fon der Lajen i drugi bili spremni da nam pruže podršku u Beogradu.

“Ja sam se plašio da pričam o tome pre našeg današnjeg sastanka sa predsednicom Evropske komisije i imamo njihovu podršku i sad mogu da kažem da ćemo izgraditi železničku prugu između Beograda i Niša, ali i od Niša do Leskovca, Vranja; Tabanovce, Preševo i do granice sa Severnom Makedonijom”, naveo je Vučić.

Dodao je da će to biti velika promena za našu zemlju, “jer je Srbija veća nego što izgleda” i da će to omogućiti bolju povezanost sa Bečom, Zagrebom, Atinom, Solunom, Sofijom i Istanbulom.

“To će značiti mnogo, ne samo za transport ljudi, već i za transport robe. Nisam mogao da sakrijem svoje uzbuđenje povodom toga, jer mislim da je to jedna od najvažnijih stvari koju ću postići tokom svog mandata”, naglasio je predsednik.

Istakao je da ne može da otkrije kada će ugovor biti potpisan, ali da će pozvati Ursulu fon der Lajen u Srbiju i da će imati veliku ceremoniju za otvaranje pruge, ali i da se nada da će imati sve potrebne potpise za izgradnju železničke pruge između Beograda i Niša.

“To spada u zelenu agendu i možemo dobiti od 35 do 50 odsto evropskih fondova. Velika količina novca za nas, to je od 600 do 700 miliona evra za taj projekat”, naveo je Vučić i dodao da “nas to obavezuje da ispunimo obećanja na polju vladavine prava”.

Zahvalio se Borelju na gostoprimstvu i rekao je da je bio u Briselu stotinu puta, ali da je ovo jedna od najboljih poseta prestonici Belgije.

Borelj: Jasnije uskladiti spoljnu politiku sa EU

Nakon razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Borelj je na konferenciji za medije istakao da je EU potpuno posvećena evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, dodajući da je svakako Srbija centar tog regiona.

Naveo je da je fokus razgovora bio na pristupnim pregovorima Srbije i na mogućnosti ubrzanja tog procesa.

“Pristupni pregovori treba da budu dinamičniji, a to može da se dogodi samo uz veći napredak na polju reforme i njihove primene. EU očekuje da Srbija učini napore u reformama, posebno u oblasti vladavine prava i slobodi medija”, napomenuo je Borelj.

Zahvalio je Srbiji na značajnom doprinosu u evropskim bezbednosnim misijama.

Takođe je naveo da je tema koja mora da se pokrene usklađivanje Srbije sa spoljnom politikom EU i sa stavovima EU, odnosno restriktivnim merama.

“Mnoge države članice zahtevaju jasnu usklađenost Srbije na tim poljima. Neophodna je zajednička bezbednosna i spoljna politika”, poručio je Borelj.

Rekao je da je razgovarano i o dijalogu Beograda i Prištine, te pohvalio posvećenost Vučića tim razgovorima pod okriljem EU.

“Ohrabrio sam predsednika Vučića da nastavi kako bi se postigao sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova”, ukazao je Borelj.

Dodao je da je razgovarano i o bilateralnim odnosima, ističući da je perspektiva Srbije evropska.

“Dokaz za tu posvećenost je da je poslednjih 14 godina EU dala gotovo tri milijarde evra Srbiji radi unapređenja kvaliteta života građana i zbog reformi”, rekao je Borelj.

Naveo je da će EU podržati projekat železničkog koridora od Beograda do Severne Makedonije i pohvalio Vučića na saradnji na tom projektu.

Borelj: Čuo sam za “non pejper”, ali nisam primio taj dokument 

Odgovarajući na pitanje novinara o “non pejperu” o promeni granica na Zapadnom Balkanu, Borelj je rekao da nije primio taj dokument, da je čuo za njega, ali ako je “non pejper” to za njega nije problem, pošto nije pravi dokument.

“Želim da naglasim podršku Evropske unije teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, kao i drugih zemalja Zapadnog Balkana i mislim da treba da se fokusiramo na stvari koje su važne, koje funkcionišu, u konstruktivnom dijalogu, a ne da vodimo debate koje nas odvlače od našeg zajedničkog rada”, istakao je Žozep Borelj.

Naglasio je da je najvažniji cilj Evropske unije integracija Zapadnog Balkana.

Vučić je rekao da nije sada razgovarao sa premijerom Slovenije Janezom Janšom i da su poslednji put razgovarali o pandemiji.

“Imali smo obojica neka potraživanja. Trebalo je da dovedemo ljude u Srbiju iz Slovenije i Italije i to je bila naša glavna tema. Nažalost, nisam imao priliku da razgovaram s njim u skorije vreme”, kazao je Vučić.

Vučić: Nadam se da će biti napretka sa Prištinom 

Dodao je da je uvek otvoren za svaku vrstu debate i da “smo fokusirani na ekonomiju, evropske integracije i ekonomski napredak”.

“Naravno da podržavamo integritet Bosne i Hercegovine. To sam rekao već hiljadu puta. I integritet Republike Srpske. To je naša obaveza. Nisam video nijedan dokument, niko mi nije predstavio takav dokument i ne mogu da lažem o tome, niti da osudim bilo koga. Ne znam za ostale, ali niko nije razgovarao sa mnom”, rekao je predsednik Srbije.

Odgovarajući na pitanje novinara o Vašingtonskom sporazumu, Vučić je kazao da se nada da će se druga strana baviti tim problemima, iako dosad “nismo videli reakciju s druge strane” i naveo je da Beograd nije prekršio tačke tog sporazuma.

“Važan je taj proces pod okriljem Evropske unije i nadam se da će biti napretka sa Prištinom, jer je to važno za obe strane na našem evropskom putu. To je važno zbog životnog standarda naših ljudi i čitave atmosfere u regionu i za povratak mnogih Srba u domovinu”, naglasio je Vučić.

Borelj: Nadam se da ćemo imati novu rundu razgovora 11. maja 

Kada je reč o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, Borelj je rekao da EU radi “najbolje što može” da bi se nastavio dijalog.

“Imaćemo sastanak sa premijerom Kosova i nadam se da ćemo imati novu rundu razgovora 11. maja. Nemam ništa detaljnije da kažem, samo da objasnim koliko je važno da se taj dijalog nastavi, jer je to jedini put da se nađe rešenje koje bi bilo pravno obavezujuće i prihvatljivo za obe strane”, kazao je Žozep Borelj.

Dodao je da samo “evropska perspektiva može da bude motiv da ovaj dijalog uspe”.

Govoreći o otvaranju novih poglavlja, Borelj je rekao da je to nešto što javnost ne razume najbolje i da je pristup Evropskoj uniji složen proces.

“Na kraju će zemlje članice odlučivati o otvaranju klastera, ali to takođe zavisi od pregovora i od napretka Srbije i od primene reformi, naročito na polju vladavine prava i normalizacije odnosa sa Kosovom, kao i usklađivanja spoljne politike sa Evropskom unijom, jer ako želite da budete član EU, morate da imate istu politiku”, naglasio je Borelj.

Kazao je da poglavlja mogu da budu otvorena zauvek i da je pitanje da li će uspeti da se dogovore o te tri važne stvari.

Vučić: Izuzetno sam srećan zbog ove posete Briselu 

Predsednik Srbije je naveo da je ovo poseban dan za Srbiju.

“Ne radi se samo o infrastrukturnim projektima. Radi se o promeni čitave atmosfere i ponovnom pokretanju nečega, o tome da se gradi poverenje između nas i da stvaramo novu političku atmosferu, novo ekonomsko okruženje”, istakao je Vučić.

Dodao je da kada postoji železnica koja povezuje sever, jug, istok i zapad Srbije, onda treba računati na više investitora i da u tom slučaju ponovo napredujemo kada je reč o privlačenju stranih investicija.

“Danas sam izuzetno srećan zbog ove posete Briselu. Takođe, ne radi se samo tome. Zadovoljan sam našom posvećenošću, ali i posvećenom pristupu Srbiji na evropskom putu i očekujemo ubrzanje procesa i mislim da prvi put to čujete od mene u poslednje dve-tri godine”, naveo je Vučić.

Predsednik je dodao da u tom periodu nije pitao o novim poglavljima i klasterima, ali da Srbija sada to očekuje i da zna da mora dosta da uloži u to.

Predsednik Vučić je juče doputovao u Brisel gde je već imao važne sastanke sa evropskim zvaničnicima.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen napisala je na Tviteru da je sa predsednikom Vučićem razgovarala o borbi protiv koronavirusa, evrointegracijama Srbije, nastavku dijaloga Beograda i Prištine, ali i obnovi železničke pruge koja povezuje Srbiju i Severnu Makedoniju. 

Predsednik Vučić sastao se u Briselu i sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem, ali se posle tog sastanka još niko nije oglasio.

U nastavku drugog dana radne posete sedištu EU, Vučić se sastaje sa izvestiocem Evropskog parlameta za Srbiju Vladimirom Bilčikom, a posetu Briselu završava sastankom sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom. 

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Vučić razgovara sa Boreljom u Briselu

Read Next

Brnabić: Do kraja juna studija o projektu “Riotinta”, otvaramo četvoro očiju