Borelj: Odavno je trebalo da imamo dogovor Beograda i Prištine

U svom današnjem blogu Borelj navodi da u junu očekuje Međuvladinu konfrenciju sa Srbijom i održavanje sastanka u okviru dijaloga Beograda i Priština na visokom političkom nivou i poziva da 2021. godina bude godina “proboja” na svim poljima između EU i Zapadnog Balkana.

Borelj se u svom blogu osvrnuo na radnu večeru koju je ove nedelje orgnizovao u Briselu za šest lidera sa Zapadnog Balkana, uz ocenu da je važnost ovakvog neformalnog sastanka bila “tim veća jer se region ponovo nalazi na raskršću kada je reč o evrointegracijma”.

“Želeo sam da razgovaram sa liderima sa Zapadnog Balkana otvoreno i neformalno o njihovim brigama i predlozima kada je reč o regionu i njegovoj evropskoj budućnosti, ali i kada je reč o strateškom pristupu evropskoj spoljnoj politici”, navodi Borelj.

Šef diplomatije EU dodaje da mu je želja da “izgradi lični odnos” sa liderima kojima je potreban “prostor za rad na dobrosusedskim odnosima” i sa Evropskom unijom.

“Svi lideri izjavili su da su izabrali da integracije u EU postave na vrh svojih agendi i ulože maksimalan politički kapital da približe ljude u regionu Evropskoj uniji”, zaključuje Borelj.

Dodaje da je bilo važno pokazati angažovanje EU i regiona na političkom nivou, izvan same politike proširenja, ali da je diskusija tokom večere “jasno pokazala da je proširenje gotovo egzistencijalna tema” koja ujedinjuje region.

Borelj u svom tekstu konstatuje da je Zapadni Balkan geografski “zahvaćen EU”, kao i da je EU vodeći trgovinski partner za sve zemlje Zapadnog Balkana, sa skoro 70 odsto ukupne trgovine regiona.

Međutim, dodaje da je potrebno “i malo znanja o evropskoj istoriji” da bi se razumelo zašto region “ostaje krhak, a njegov proces integracije u EU kompleksan”.

“Rane rata još nisu zaceljene” 

Borelj podseća da je na Balkanu počeo Prvi svetski rat, a da su se razaranja i ratovi “vratili na evropsko tlo upravo na Balkanu” devedesetih godina prošlog veka nakon raspada bivše Jugoslavije.

“Ovi ratovi ostavili su duboke rane koje još nisu zaceljene, uprkos vremenu koje je prošlo od Dejtonskog sporazuma za Bosnu i Hercegovinu iz 1995. godine i prekida vatre između Srbije i kosovskih boraca za nezavisnost 1999. godine. Uz ove teške istorije dolazi i igra ambicioznih ‘novih carstava’, u kojima Rusija i Kina pokušavaju da povećaju svoj uticaj i oslabe EU. Uprkos sada sigurnijem i stabilnijem okruženju, region je još daleko od otpornog”, konstatuje Borelj.

Šef diplomatije EU konstatuje da na Zapadnom Balkanu raste “politika identiteta”, da su vidljive “opasne ideje o preoblikovanju granica po etničkoj liniji” i ocenjuje da su takvi narativi potpuno suprotni evropskim integracijama.

Borelj ukazuje i na činjenicu da su pandemija kovida 19 i njene ekonomske i socijalne posledice pogoršale situaciju na Zapadnom Balkanu i dodaje da je zbog ukupnog razvoja dođaja stavio Zapadni Balkan na dnevni red poslednjeg Saveta za spoljne poslove.

“Bilo je to prvi put od 2018. godine da se takva diskusija vodila. Ministri inostranih poslova izrazili su zabrinutost zbog ‘gubitka regiona’ i naglasili svoju odlučnost da se uključe u približavanje Zapadnog Balkana evropskoj budućnosti. Složili smo se da kada Zapadni Balkan uradi svoje zadatke i obaveze i mi treba da uradimo svoje”, piše Borelj.

Poručuje da je zahvalan političkim liderima iz regiona na iskrenosti i prenosi njihovu zajedničku poruku upućenu zemljama članicama EU:

“Potrudite se da pročitate mapu i istoriju Balkana da biste mogli da razumete nas i plan za zajedničku budućnost u EU”, poručio je.

Šef diplomatije EU zaključuje da će se o evropskom angažamanu sa Zapadnim Balkanom ponovo govoriti tokom junskog Savet EU, u julu na sastanku u okviru Berlinskog procesa i na planiranom samitu EU Zapadni Balkan u oktobru. 

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Vučić: Mnogo je problema i pritisaka na Srbiju zbog KiM

Read Next

Vučić: Nikada se nećemo odreći podrške srpskom narodu, želimo najbliže odnose sa Crnom Gorom