Borelj i Varhelji o Srebrenici

U zajedničkom saopštenju šefa diplomatije EU, Žozepa Borelja i komesara za proširenje, Olivera Varheljija, podseća se na žrtve, izražava saučešće porodicama, ali ukazuje i na, kako se navodi, “sopstvenu odgovornost Evrope što nije bila u stanju da spreči genocid u Srebrenici, jedan od najgorih zločina u modernoj istoriji Evrope”.

“Srebrenica nas bolno podseća na potrebu da se čvrsto i odlučno založimo za mir, ljudsko dostojanstvo i sve vrednosti koje podupiru našu Uniju. Služenje pravdi i izgradnja boljeg društva najbolji su načini sećanja na one koji su sistematski i namerno ubijani. Ovo je neophodan korak za rad na boljoj zajedničkoj budućnosti svih Evropljana”, stoji u zajedničkom saopštenju.

Borelj i Varhelji naglašavaju da međunarodni sudovi i domaći sudovi u BiH i susednim zemljama moraju i dalje da rade na dostizanju pravde za sve žrtve ratnih zločina, ali i dodaju da se mir ne može graditi samo na pravdi.

“Politički lideri Zapadnog Balkana moraju svojim primerima da priznaju šta se dogodilo, odajući počast žrtvama i istinski promovišući pomirenje suočavanjem sa korenima mržnje koja je dovela do genocida. U Evropi nema mesta za poricanje genocida, revizionizam i veličanje ratnih zločinaca, koji su u suprotnosti sa najosnovnijim evropskim vrednostima. Pokušaji prekrajanja istorije su neprihvatljivi”, poručuje se u saopštenju.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Eksplozija automobila-bombe u Somaliji, najmanje osmoro stradalih

Read Next

Virdžinija, poslednji galop generala Lija