Bocan-Harčenko: Pritisci na Srbiju da prizna Kosovo neće uspeti

“Znajući stav Srbije u različitim fazama pregovora o statusu Kosova i najdosledniji stav predsednika Vučića, mislim da sada takav pritisak neće učiniti ono što bi oni koji ga koriste želeli od Srbije da dobiju”, rekao je Aleksandar Bocan-Harčenko za Tanjug.

Tako je odgovorio na pitanje veruje li da Srbija može da izdrži pritiske da prizna nezavisnost Kosova, pri čemu se kao jedan od argumenata za pritisak koristi saradnja Srbije sa Rusijom i Kinom.

“Stav Srbije je dosta jasan i dosledan, priznanje je nemoguće, a postoji spremnost za pregovore i kompromis”, dodao je ambasador i podsetio da treba imati na umu i crvene linije.

Što se Rusije tiče, stalna smo članica Saveta bezbednosti (SB), uvek smo uz Srbiju i Sbrija uvek može da se osloni na Rusiju, ali nikakvog rešenja kosovskog pitanja ne može da bude bez saglasnosti i odobrenja SB”, rekao je Bocan-Harčenko.

Ambasador je ocenio i da je dialog veoma težak ali da je postao iscrpljujući s obzirom na stav Prištine i njenih predstavnika na čelu sa Aljbinom Kurtijem.

“Tribunal stvoren sa ciljem pritisaka na Srbiju”

Na pitanje da li je sednica SB UN o saradnji sa Hagom, gde je Rusija stala u odbranu Srbije, bila dodatni pritisak na Srbiju, i koliko je važno da se čuje glas onih koji govore o zločinima nad Srbima, ambasador Rusije kaže da je to bio dodatni pritisak.

“Sada se zna i potpuno je jasno šta je u suštini Haški sud, onaj koji je bio od 1993. i ovo što sada ostaje. Od samog formiranja nije imao ništa zajedničko sa vladavinom prava, pravom i pravičnošću”, rekao je ambasador i istakao da nikada do sada i nije zabeležen uravnotežen pristup prema zločinima počinjenim tokom ratnih sukoba na tlu bivše Jugoslavije.

Kako kaže, sada, kada je sve jasno, može da izrazi i zvanični i lični stav da je “Tribunal stvoren pre svega sa ciljem pritisaka na Beograd i Srbiju”, a istu praksu nastavlja i Međunarodni rezidualni mehanizam.

Tvrdi da se sve to koristi kao dodatni pritisak na Srbiju, ali smatra da nema mesta za sumnju da Srbija i predsednik neće ostati dosledni u odbrani svojih interesa.

“Nikakav pritisak sada, a pritisaka je mnogo, u vezi s Haškim sudom, neće uticati na taj dosledan i tvrd stav”, smatra Bocan-Harčenko.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Dva srpska autobusa nekoliko sati na Jarinju, kosovska policija ne dozvoljava prelaz

Read Next

Dva autobusa vraćena sa Jarinja, nije dozvoljen prolazak