Blinkenovo pismo Kurtiju – SAD zahtevaju kompromise od Prištine i novi zamah u dijalogu sa Beogradom

U pismu Entonija Blinkena, koje objavljuju prištinski mediji, napomenuta su dva kratkoročna kompromisa – treba da se postigne dogovor o pitanju energetike na severu Kosova i da se napreduje sa pitanjem nestalih.

Prema Blinkenovim rečima, u interesu Kosova je da se ova pitanja reše i da posluže kao osnova za dalji napredak ka inkluzivnoj normalizaciji.

Američki sekretar poziva vladu da potvrdi sudske presude – posebno one koje se odnose na prava manjina, a istaknute su i prilikom nedavnih pritisaka SAD i drugih kosovskih partnera po pitanju Zajednice opština sa srpskom već́inom i zemljišta oko manastira Dečani.

Blinken je, međutim, kako se navodi u pismu, ponovio stav SAD da bi dijalog trebalo da se fokusira na međusobno priznavanje.

On je rekao da je odnos Kosova i Sjedinjenih Država ukorenjen u zajedničkim demokratskim vrednostima i posvećenosti suverenom i nezavisnom Kosovu.

“Kao prijatelj i partner Kosova, Sjedinjene Države se raduju što će raditi sa vama na potpunom sprovođenju agende predsednika Bajdena za naše odnose, uključujući jačanje vladavine prava, zaštitu prava manjina, promovisanje ekonomskog rasta i obezbeđivanje dugo odlaganog sporazuma između Kosova i Srbije, sa fokusom na međusobno priznanje”, naveo je Blinken.

Dodao je da nerešeni odnosi Beograda i Prištine ostaju prepreka za članstvo u evropskim i evroatlantskim institucijama. Naveo je i da je pristupanje Kosova zajednički cilj Kosova sa SAD. Takođe je ponudio podršku dijalogu koji vodi Evropska unija.

“Verujemo da dijalog uz posredovanje EU ostaje najbolji forum za normalizaciju pregovora između Beograda i Prištine i u tom cilju blisko koordiniramo sa našim partnerima iz EU”, napisao je Blinken.

Na kraju je rekao da Kosovo treba blisko da sarađuje sa novim američkim ambasadorom na Kosovu Džefrijem Hovenijerijem i američkim predstavnikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

“Obojica su spremni da razgovaraju o pojedinostima sa vama i vašim timom. Spremni smo da pomognemo Kosovu da ostvari svoje zajedničke ciljeve”, zaključio je Blinken.

Pismo američkog sekretara je tokom večeri objavio i Aljbin Kurti na svom Tviter nalogu.

“Kosovo je zahvalno SAD na posvećenosti normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, putem pravno obavezujućeg sporazuma usredsređenog na međusobno priznavanje”, naveo je Kurti ističući da se raduje zajedničkom radu.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Neverovatan snimak iz Kine: Bik uleteo u restoran i napao čoveka (video)

Read Next

MI-5 upozorava na kinesku špijunku u britanskom parlamentu