Bivši generali tvrde da Francusku preuzimaju džihadisti, policija pravi algoritam za hvatanje terorista

Oko hiljadu bivših pripadnika vojske poziva francuskog predsednika da državu spase iz ruku islamista i džihadista koji, kako tvrde, preotimaju delove državne teritorije. Ako se ekstremističkom zlu ne stane na put, upozoravaju da će njihovi aktivni drugovi stupiti u akciju zaštite nacionalnih interesa.

Vlada u Parizu osuđuje pismo objavljeno u desničarskom magazinu “Valer aktuel”, na 60-godišnjicu neuspelog vojnog udara protiv predsednika Šarla de Gola.

U borbi protiv islamskog terorizma preduzete su sve neophodne mere: upravo je skiciran novi zakon koji omogućava stalnu kontrolu sajtova koji promovišu terorizam.

“Danas kada neko traži snimke odrubljivanja glave na Internetu, mi o tome ne znamo ništa. Novi zakon će omogućiti da takva dešavanja na mreži pratimo uz pomoć specijalnog algoritma. Tajna služba će reagovati čim dobije dozvolu MUP-a, premijera i Nacionalne komisije za obaveštajni rad”, kaže Žerald Darmanan, ministar unutrašnjih poslova Francuske.

Sa novim zakonom znaće se tačno ko je i šta pretraživao. Od 2017. sprečeno je 35 napada u Francuskoj, a samo dva su osujećena zahvaljujući onlajn nadzoru. Nove mere uključuju i kućne posete sumnjivim pojedincima, ograničavanje njihovog kretanja i psihijatrisko nadgledanje nakon izlaska iz zatvora.

”Moramo da shvatimo da su teroristi promenili način komunikacije koja se odvija preko šifrovanih platformi i društvenih mreža. Mi na to ostajemo slepi jer pratimo samo normalne telefonske linije koje više niko ne koristi”, napominje Darmanan.

Tunišanin koji je prošlog petka u Parizu ubio policajca, prethodno je gledao snimke religijskog sadržaja koji glorifikuju džihad.

Iako postoji veza između pojedinih terorističkih napada i imigracije, MUP navodi da su u poslednjih pet godina, tri četvrtine svih napada u Francuskoj počinili upravo francuski državljani. Bila bi laž tvrditi poput desničara, da su samo migranti krivi, zaključuje francuska policija.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Rusija proteruje diplomate Estonije, Letonije, Litvanije i Slovačke

Read Next

Federalni agenti pretresli stan Rudija Đulijanija na Menhetnu, zaplenjeni elektronski uređaji