BIO JE NAJMOĆNIJI VLADAR TURSKOG CARSTVA: Imao je četiri žene, a evo kako je zaista IZGLEDAO Sulejman Veličanstveni

Sulejman Veličanstvenipoznat i kao Kanuni (Zakonodavac) bio je obrazovan vladar. Govorio je četiri jezika: arapski, persijski, srpski i čagatajski (stari oblik turskog jezika). Na vlast je došao kada mu je bilo 26 godina, a njegova vladavina je trajala 46 godina.

Za vreme svoje vladavine učestvovao u deset vojnih pohoda u Evropi i tri u Aziji. Za vreme njegove vladavine zauzet je Beograd 1521. godine, a osvajanjem Rodosa otvoren je pomorski put do Egipta, te su tako Turci imali potpunu kontrolu nad trgovinom Venecije i Đenove u Istočnom Sredozemlju.

[embedded content]

Istoričari Sulejmana smatraju za najboljeg vladara kog je Osmansko carstvo ikada imalo, kako zbog velikih ekspanzija i diplomatskih sposobnosti, tako i zbog privrednog i kulturnog napretka carstva u njegovo vreme. Sulejman je izveo velike reforme u sudstvu koje se odnose na društvo, obrazovanje, poreze i krivično pravo, i zbog toga je poznat i kao “Zakonodavac”, piše istorijski zabavnik.

Kako je sultan Sulejman zapravo izgledao?

Na osnovu sačuvanih portreta, kao i opisa koji su ostavili savremenici danas je poznato kako je Sulejman zaista izgledao. Venecijanski diplomata Bartolomeo Kontarini ovako ga je opisao iz vremena kada je postao sultan: “Ima samo dvadeset pet godina, visok i mršav, ali žilav, mršavog i koščatog lica. Dlake na licu su primetne, ali jedva.”

Kasniji opisi, koji datiraju iz godina zrelosti, opisuje ga kao mršavog i naizgled krhkog, ali “mu je ruka veoma jaka i kaže se da najbolje od svih ume da puca lukom”.

Prva nacrtana slika delo je Albrehta Direra iz 1526. godine. On nikada nije sreo osmanskog sultana, već je sliku zasnovao na opisima venecijanskih trgovaca koji su bili u Carigradu. Sličan crtež je uradio i Hijeronimus Hopfer. U oba slučaja sultan se pojavljuje sa izduženim vratom, lučnim nosom i malim ušima i tako da likom jako podseća na pradedu Mehmeda II.

Ipak, sve ovo danas je u senci njegove velike ljubavi sa Hurem, ženom iz harema, pravoslavkom Rokselanom, koja je naknadno prešla u islam i kojom se oženio. Njihov sin Selim II nasledio je Sulejmana nakon njegove smrti 1566.

Zahvaljujući popularnoj turskoj seriji “Sulejman Veličanstveni” danas je reč o jednom od najpoznatijih vladara ove zemlje. U seriji ga je, po oceni kritičara, maestralno igrao turski glumacHalit Ergenč.

Serija Sulejman Veličanstveni stekla je veliku popularnost

Preuzeto sa: https://stil.kurir.rs/rss/lifestyle/

Admin

Read Previous

Mihajlovićeva: Nema razloga za odlaganje grejne sezone, energetski sektor je spreman

Read Next

Nećete verovati: Evo koliko puta žene pomisle na seks u toku dana