Bil Gejts poziva na izgradnju novih nuklearnih reaktora (video, foto)

Američki milijarder Bil Gejts pozvao je vlasti SAD da izgrade nove nuklearne reaktore radi rešavanja problema klimatskih promena.

Gejts (65) je taj poziv uputio na događaju koji je organizovalo udruženje američke nuklearne industrije, ukazavši da je broj nuklearnih reaktora pred gašenjem veći od novih reaktora u izgradnji.

„Ako smo ozbiljni po pitanju rešavanja klimatskih promena, a iskreno govoreći trebalo bi da budemo, prvo što treba da uradimo je da bezbedne reaktore održavamo u pogonu. Međutim, samo održavanje takvog statusa kvo nije dovoljno. Treba nam više nuklearne energije da bi sveli na nulu emisiju štetnih gasova u Americi i sprečili klimatsku katastrofu“, smatra Gejts.

Prema podacima administracije za američku energiju, ove godine bi mogao biti povučen iz rada rekordan broj nuklearnih reaktora.

Naučnici, međutim, dovode u pitanje argument jednog od osnivača „Majkrosofta“ da bi nuklearna energija mogla da pomogne svetu da se izbori sa klimatskim promenama i do 2050. svede na nulu emisiju štetnih gasova.

Slični tekstovi

​Među njima je i profesor Mark Džejkobson, jedan od potpisnika peticije kojom se međunarodna zajednica poziva da sto odsto pređe na obnovljivu energiju. On je mišljenja da bi investiranje u nuklearnu energiju dovelo do klimatske katastrofe.

Džejkobson je ukazao na rizike povezane sa upotrebom nuklearne energije, uključujući otopljavanja i radioaktivni otpad. Napomenuo je i da je potrebno mnogo vremena za izgradnju nuklearnih elektrana.

Inače, Gejtsova kompanija za napredne nuklearne reaktore „Tera pauer“ planira pokretanje prvog projekta reaktora hlađena natrijumom na mestu zatvorenog postrojenja na ugalj u Vajomingu.

[embedded content]

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Preuzeto sa: https://www.krstarica.com/feed/

Admin

Read Previous

Da li znate kako zapravo školjke prave bisere?

Read Next

Tope se u ustima: Recept za najbolje mlade krompiriće