BIBLIOTERAPIJA: Ovo je najbolji način da poporavite mentalno zdravlje!

Biblioterapija ili terapija knjigom stara je disciplina koju su primenjivale mnoge civilizacije, još od drevnih Egipćana koji su prepisivali reči kao lekove ili starih Grka koji su u tragediji, dramskoj vrsti, videli priliku za emocionalno pročišćenje zajednice.

Bilo da je reč o kolektivnim bilo o individualnim oblicima lečenja, do reči se držalo i uviđala se njena moć u pokretanju čovekovog duha. Biblioterapija je tako hiljadama godina bila deo društvenog rituala i o njoj se nije govorilo kao o posebnoj disciplini.

Biblioterapija je tek u 19. veku počela samostalno da se razvija kao pomoćna disciplina u psihoterapiji, kad se pokazalo da medicinski tretmani u lečenju psihičkih bolesti nisu dovoljni za konačno izlečenje. Nakon niza sprovedenih programa moglo se zaključiti da se ozdravljenje može podstaći rečima drugog čoveka, uobličenima u formu pesme ili priče koju čovekov duh prepoznaje u onim delovima bića koji su ostali zdravi i životni uprkos proživljenoj traumi, kaže književnica Ivana Bašić, a prenosi Ordinacija.

knjige

Biblioterapija i poetska terapija imaju široku primenu u radu s ljudima svih uzrasta, a primenjuju se za održavanje i jačanje mentalnog zdravlja i kao pomoć u rešavanju različitih zdravstvenih problema. Biblioterapijski razgovor otkriva pojedinačna značenja koja svaki pojedinac unosi u komunikaciju s tekstom na temelju svog životnog i čitateljskog iskustva, a identifikacijom s likovima ili situacijama spoznaje sebe i doživljava oslobađanje emocija.

Druženje s ljudima blagotvorno je samo po sebi, a kada je druženje uz knjige, nema bolje terapije. I zato preporuka: odaberite svoju (biblio)terapiju, uzimajte je bez prekida – uspešnost garantovana, a nuspojava nema, navodi savetnica iz biblioteke mr. sc. Alka Stropnik.

Preuzeto sa: https://stil.kurir.rs/rss/lifestyle/

Admin

Read Previous

FARBANJE KOSE U DVA TONA JE PONOVO VELIKI HIT: Trend iz 90-ih se vration na velika vrata! (FOTO)

Read Next

EVO ŠTA DA URADITE KAD VAS DRUGI KRITIKUJU: Ovo je savetovao psihijatar Erih From!