Bez promene referentne kamate, stopa ostaje 1,0 odsto

Izvršni odbor je pre svega imao u vidu da se efekti prethodno donetih monetarnih i fiskalnih mera mogu očekivati i u narednom periodu i da će po tom osnovu uslovi finansiranja privrede i građana ostati povoljni, kao i da će rasti njihov raspoloživ dohodak. Tome će doprineti i primena trećeg paketa mera pomoći privredi i građanima od oko 4,3 odsto bruto domaćeg proizvoda ove godine, navodi se u saopštenju NBS-a.

Centralna banka navodi da “prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u prvom tromesečju rast BDP-a je iznosio 1,7 odsto međugodišnje, što je više od preliminarne procene od 1,2 odsto. Snažnom rastu najviše su doprineli građevinarstvo i industrija, posmatrano s proizvodne strane, odnosno fiksne investicije i neto izvoz, posmatrano s rashodne strane”.

Dodaje da “izuzetno visoke međugodišnje stope rasta industrijske proizvodnje (33,9%), izvoza (73,2 odsto) i uvoza (63,6 odsto) robe i pokazatelja uslužnih sektora u aprilu delom odražavaju nisku bazu iz aprila 2020. godine, kada su ekonomski efekti pandemije u Srbiji i svetu bili najveći, ali su i rezultat nastavka pozitivnih tendencija od početka godine, s obzirom na to da ovi pokazatelji rastu i u odnosu na prethodni mesec”.

“Ubrzanom oporavku doprinosi i napredak u imunizaciji”

Narodna banka ističe da “ubrzanom oporavku doprinosi i napredak u procesu imunizacije stanovništva i njegov uticaj na ponovno aktiviranje mnogih delatnosti u okviru uslužnog sektora”.

“Izvesno je da će se eksterna tražnja oporaviti, uz dalji rast izvoza, koji će nastaviti da bude geografski i proizvodno rasprostranjen. Sve to će, uz planirano povećanje kapitalnih izdataka države usmereno ka realizaciji infrastrukturnih projekata, obezbediti da rast bruto domaćeg proizvoda na nivou godine dostigne 6 osto, uz mogućnost da stopa rasta bude i veća”, navodi se u saopštenju NBS-a.

Izvršni odbor očekuje, navodi NBS, “nešto višu stopu inflacije i u maju, pri čemu će njen rast biti privremen i pre svega posledica niske baze iz prethodne godine, prvenstveno kod naftnih derivata, što je slučaj i u većini drugih zemalja zbog prošlogodišnjeg snažnog pada svetske cene nafte usled pandemije”.

“U isto vreme, niska bazna inflacija od 1,8 odsto ukazuje na odsustvo znatnijih inflatornih pritisaka sa strane tražnje, a njeno stabilno kretanje oko trenutnog nivoa Izvršni odbor očekuje i u narednom periodu. Važan faktor niske i stabilne inflacije bila je i ostaće obezbeđena relativna stabilnost deviznog kursa, kao i usidrenost inflacionih očekivanja finansijskog sektora i privrede, što potvrđuje kredibilitet monetarne politike”, navodi NBS.

Objašnjava da je “donoseći odluku o zadržavanju referentne kamatne stope na nepromenjenom nivou, Izvršni odbor je imao u vidu da kretanja u međunarodnom okruženju još uvek u najvećoj meri zavise od toka pandemije”.

Naredna sednica Izvršnog odbora o referentnoj kamati zakazana je za 8. jul 2021.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

Mihajlovićeva se sastala sa novim direktorom Svetske banke za Srbiju

Read Next

NAJBOLJI DOMAĆI ŠEJKOVI KOJI BILDUJU VAŠE MIŠIĆE: Ništa ukusnije, a zdravije i korisnije od ovoga niste probali!