Beogradski maraton, trka koja neće ličiti na prethodne

Gosti su govorili o tome šta je sve urađeno da bi se maraton održao. Pripreme su bile opsežne jer u vreme korone sve će biti drugačije.

Odustalo se od mnogih propratnih manifestacija i događaja koji su do sada pratili Beogradski maraton. Najbitnije je da ove godine neće biti trke zadovoljstva. Ona je bila najmasovniji deo same manifestacije pa se zbog pandemije koronavirusa odustalo od trke zadovoljstva.

Takođe, nema ni dečijeg maratona. Nema mnogih drugih stvari koje su pratile maraton, stvari koje su značile okupljanje većeg broja ljudi, a samim tim i povećavale rizik.

Ostalo se na tome da se održe samo maraton i polumaraton u obe konkurecije ali sa smanjenim brojem ljudi. Ukupno biće 5.000 takmičara za razliku od ranijih godina kada je sve zajedno bilo oko 25.000 učesnika.

To su uradili organizatori mnogih maratona u okruženju i svetu prilikom organizacije događaja.

Napravljena je vremenska dinstanca u startovima trka. Nema jednog grupnog starta u isto vreme, kako je bilo pre pandemije. Start će biti u talasima sa manjim grupama.

Doktorka Marija Anđelković je rekla da ovakav start donosi bezbednost. Naglasila je da iskustvo drugih zemalja govori u korist toga. Vrlo mali broj, blizak nuli zaraženih na drugim maratonima nakon ovakvog starta.

Preporuka za sve maratonce koji su preležali kovid je da odrade dodatne analize kako bi što bezbednije mogli da istrče maraton ili polumaraton. Ipak, kako je navela doktorka svi oni koji su imali kovid su odustali od maratona da ne bi imali dodatnih komplikacija po zdravlje.

Na kraju gosti su istakli da je maratoncima dostavljeno kako treba da se pripreme za maraton koji počinje za 14 dana. 

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/sport/sr/rss.html

Admin

Read Previous

Preminuo Maks Mozli, nekadašnji čelnik Formule 1

Read Next

Novak za RTS: Izazovna olimpijska godina, igranje u Beogradu jedinstven osećaj