Beograd domaćin najjačeg šahovskog turnira u Evropi

U organizaciji Šahovskog saveza Srbije, od od 2. do 8. jula u sali “Ivo Andrić” hotela “Metropol palas” u Beogradu, biće održano prvo međunardno prvenstvo Srbije pod nazivom “Srbija OPEN 2021”, na kojem će nastupiti neki od najznačajnih šahovskih velemajstora.

Posle nekoliko decenija, ovo je najveći šahovski turnir koji se održava u Srbiji sa ciljem da postane tradicionalan.

Prijavljeno je 510 učesnika iz 44 nacionalne federacije sa svih kontinenata. Među njima je i 55 nosilaca najviših velemajstorskih titula kod muškaraca, odnosno osam kod žena.

Na turniru će učestvovati neki od najpoznatijih svetskih šahista, kao što su Vladimir Fedosejev iz Rusije, Jurij Kuzubov iz Ukrajine i Nihal Sarin iz Indije, koji ujedno važe za favorite na turniru.

“Srbija OPEN 2021” pripada kategoriji otvorenih šahovskih turnira, na kojima pravo učešća imaju svi zainteresovani šahisti bez obzira na titulu ili kategoriju.

“Šahovski savez Srbije nastavlja svoje aktivnosti sa najvišim ambicijama. Srbija je dokazano sportska nacija. Srpski sportisti postižu vrhunske uspehe na najvišem svetskom nivou. Redovno se vraćaju sa najjačih takmičenja sa peharima i medaljama. Šahovski savez Srbije ima za cilj da u godinama pred nama i šah bude u koloni sportova koji Srbiji i srpskim navijačima donose radost. To se dugi niz godina nije dešavalo”, rekao je Dragan Lazić, predsednik Šahovskog saveza Srbije.

On je istakao da će se uložiti ozbiljna materijalna sredstva u unapređenje baze, u rad sa mladima.

“Šah kao treći sport po masovnosti u Srbiji zaslužuje unapređenje podrške i ozbiljan rad u strukturama Saveza. Sve ove naše ambicije prati i više nego adekvatna podrška države. Ministarstvo omladine i sporta prepoznaje nove vetrove u radu Šahovskog saveza i svi naši novi programi su maksimalno podržani. Za ‘Srbija Open 2021’ imamo dodatnu podršku sa samog vrha, od predsednika Srbije i Vlade Srbije. Znaćemo to da cenimo i da na pravi način doprinesemo promociji naše zemlje.”

Direktor turnira i savetnik za sponzorski pul i međunarodne odnose u Šahovskog saveza Srbije, Marijan Stričević, rekao je da su mnogi bili sumnjičavi u januaru, kada je počelo da se radi na projektu “Srbija OPEN 2021”.

“Raspisali smo takmičenje u martu, dobro ga reklamirali i rezultat je zaista impresivan: oko 500 učesnika iz 44 nacionalne federacije, a među njima preko 50 velemajstora i mnogi poznati igrači i nosioci olimpijskih medalja. Po svim parametrima i našim saznanjima, ‘Srbija OPEN’ biće najjači OPEN turnir ove godine u Evropi, možda i na svetu”, rekao je Stričević.

Među učesnicima su i svi članovi sa šireg spiska ženske i muške reprezentacije Srbije. Učesnici su podeljeni u dve sekcije, masters i amatersku sekciju, zavisno od trenutnog rejtinga.

Nagradni fond turnira iznosi 25.000 evra i podeljen je na 46 redovnih i specijalnih nagrada, a pobedniku turnira pripašće ček na 5.000 evra.

Organizator turnira „Srbija OPEN 2021″ je Šahovski savez Srbije, a održavanje turnira su podržali Vlada Republike Srbije, Ministarstvo omladine i sporta, Grad Beograd i Svetska šahovska organizacija (FIDE).  

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/sport/sr/rss.html

Admin

Read Previous

Vesti – Otkriveno: ovo su najlepše skrivene evropske plaže – Travel Magazine

Read Next

Tim Srbije sve brojniji, petoro džudista na OI u Tokiju