Beloruski opozicionar u suzama na televiziji – da li je izjavu dao pod prisilom

Snimak je objavljen sinoć na beloruskoj televiziji, a Roman Protaševič je govorio o propasti demonstracija, započetih širom zemlje posle predsedničkih izbora 9. avgusta 2020.

U trećem pojavljivanju otkako su vlasti 23. maja prisilile avion “Rajanera”, u kome se nalazio, da sleti u Minsk, Protaševič je povukao ranije kritike na račun beloruskog lidera i priznao da je planirao organizovanje nereda i svrgavanje predsednika Aleksandra Lukašenka.

“Sada treba da obustavimo ulične aktivnosti koje smo imali ranije, one formate u kojima smo radili. Jer, sada prosto nema takve aktivnosti i ne može je biti. Treba da sačekamo dok se ekonomska situacija ne pogorša i dok ljudi ne izađu na ulicu po tanjir supe, da kažem to otvoreno”, poručio je Protaševič.

Opozicija i njegovi roditelji, koji žive u Poljskoj, tvrde da je izjavu dao pod prisilom.

Voditelj emisije je ponovio da beloruske vlasti nisu znale da je Protaševič bio u avionu kada su let od Atine do litvanskog Vilnjusa preusmerile na Minsk, navodeći kao razlog pretnju bombom.

Bomba kasnije nije pronađena, a Protaševič i njegova devojka Ruskinja su uhapšeni po sletanju.

Protaševič je otišao iz Belorusije 2019. godine, jer je optužen za podsticanje nemira, zbog čega mu preti kazna do 15 godina zatvora.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Argentina – vojska pedofila vreba na internetu, platforma “Tvič” suočena sa lavinom pritužbi roditelja

Read Next

Izbori u Saksoniji-Anhalt – strah od “novog nacionalnog ponosa”