Belgija: Optužnica za korpupciju u vezi sa Evropskim parlamentom

Evropski parlament je u međuvremenu saopštio da su suspendovana ovlašćenja i dužnosti potpredsednice Evropskog parlamenta Eve Kaili, preneo je Rojters.

Grčki socijalisti, pokret PASOK, čija je članica Kaili, saopštili su da je ona izbačena iz stranke, ali njena kancelarija nije odgovarala ni na telefonske pozive, ni na imejlove u kojima je tražen komentar povodom ovog slučaja, navodi britanska agencija.

Povodom optužbi su u Briselu u petak izvedeni pretresi 16 kuća tokom koji je zaplenjeno 600.000 evra.

Prvobitno je privedeno šest osoba, protiv četvoro su podignute optužnice, a dvoje je pušteno, navodi se u saopštenju tužilaštva.

Tužilaštvo je saopštilo da je pretresena kuća jednog poslanika Evropskog parlamenta, ali, kako se navodi, on nije zadržan u pritvoru.

Potom se oglasio Mark Tarabela, član Socijalističke partije Belgije i poslanik u Evropskom parlamentu koji je potvrdio da je pretresena njegova kuća, kao i da su mu tokom pretresa oduzeti kompjuter i mobilni telefon.

“Pravosudni sistem radi svoj posao, vodi istragu i prikuplja informacije, što smatram sasvim normalnim. Nemam apsolutno ništa da krijem i odgovoriću na sva pitanja istražnih organa”, izjavio je Tarabela.

Izvor iz belgijskog tužilaštva je, kako dodaje Rojters, rekao da se već mesecima sumnja da jedna zalivska država pokušava da utiče na donosioce odluka u Briselu.

Neimenovani izvor u Briselu koji je upućen u ovaj slučaj rekao je Rojtersu da je u pitanju Katar, država domaćin Svetskog prvenstva u fudbalu, ali je jedan katarski zvaničnik negirao te navode.

“Sve tvrdnje o povezanosti vlade Katara sa ovim optužbama su neosnovane i predstavljaju ozbiljnu dezinformaciju”, rekao je katarski zvaničnik i dodao da njegova zemlja sarađuje u okviru institucija i u skladu s zakonskim normama.

Evropski komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni ocenio je intervjuu za italijansku državnu TV Rai 3 da je ovaj slučaj po svemu sudeći “veoma ozbiljan”.

“Ako bi se potvrdilo da je neko uzeo novac da bi pokušao da utiče na stavove Evropskog parlamenta, to bi zaista bio jedan od najdramatičnijih slučajeva korupcije u poslednjih nekoliko godina”, rekao je Đentiloni.

Rojters još navodi da bi Evropski parlament sledeće nedelje trebalo da glasa o predlogu da se produži bezvizni režim za putovanja u EU za građane Kuvajta, Katara, Omana i Ekvadora, ali su, kako dodaje, neki poslanici predložili da se rasprava i glasanje odlože do daljeg.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Eskobar obišao manastir Visoki Dečani, u ponedeljak u Prištini

Read Next

Obradović: Borili smo se, ali to nije bilo dovoljno