BAŠTA KAO IZ SNOVA: Uz ovo brzorastuće drveće, vaš vrt će se pretvoriti u oazu hlada, mira i lepote!(FOTO)

Dok traje zima, jedva čekamo sunce, a čim sunce izađe i prođe nekoliko dana radije tražimo hlad. Je li u pitanju uvek nezadovoljna ljudska priroda ili lepota prirodnog hlada, svakako je pitanje o kojem možemo dugo razmišljati. Možda čak toliko dugo dok naraste jedno stablo, ali možda bolje ne ono kojem trebaju godine, ako vam se baš ne da toliko razmišljati odlučite se za ona brzorastuća i sami otkrijte je li njihova hladovina dala odgovor na naše pitanje. Evo nekoliko brzorastućih stabala koje možete već danas posaditi i uživati i njihovoj seni  i lepoti u skoroj budućnosti.

Indijska ruža ili Kineski jorgovan

Ovo stablo dostupno je kao hibrid koji raste na širokom rasponu staništa. Sorta crvenih listova raste 1,5 metara godišnje, a druga brzorastuća sorta, ona belih listova naraste čak i do 2 metra godišnje. Stoga, ako želite ubrzo da uživat u vlastitom hladu ili da se samo sakrijete od suseda – ovo je sorta za vas, a uz to i izgleda predivno.

Američki bor

Brzorastuća zimzelena biljkauspeva na raznim vrstama tla i idealna je za stvaranje privatnosti ili zavetrine. Raste dosta brzo i može otići u visinu čak do 15 metra, bitno je da bude na sunčanom delu bašte.

Močvarni čempres

Ovaj čempressavršen je za vlažna područja i uspeva u delimičnoj do punoj hladovini. To je listopadno drvo, s iglicama koje na jesen postanu narandžaste, a zatim i otkrivaju atraktivan plod. Ako imate prostora, ovaj čempres će biti vrhunski primerak u vašem vrtu.

Američki tulipanovac

Ovo brzorastuće stablo (zapravo član porodice magnolije) ima zanimljive prolećne cvetove. U jesen mu lišće prelepo požuti. Poneki insekti i bolesti vole ovo stablo i dosta je osetljivo, ali zbog predivnog izgleda i brzog rasta vredi reskirati s njim.

Breskva

Iako tako ne izgleda breskvamože narasti i do 5 metara u samo nekoliko godina. Osim prekrasnog izgleda, tu je još lepši plod, pa ima više benefita osim samog hlada. Sadite je u blagoj seni, nikada direktno na suncu.

Grimizni hrast

Hrastoviimaju reputaciju sporog rasta, ali grimizni hrast je izuzetak, jer raste čak 60 centimetara godišnje. Njegovi sjajni tamnozeleni listovi u jesen postaju bronzani ili crveni. Veverice i jeleni hrane se njegovim žirom. Potrebno mu je najmanje 6 sati direktne sunčeve svetlosti dnevno.

Crveni javor

Ovo ukrasno stablo lako je uzgojiti i brzo raste. Rano u jesen daje žarke crvene listove i puno je bolji izbor od srebrnog javora. Uz to, proizvodi pelud rano u proleće, što može pomoći u prehrani pčela i drugih insekata.

Jasika

Ovo stablo je cenjeno zbog bele kore i sjajnih jesenjih boja. Takođe, brzo raste, do 60 centimetara godišnje. Najbolje je saditi ih više odjednom i dalje od kuća ili zgrada koje bi mogle biti oštećene njegovim agresivnim korenjem. U zrelosti može doseći više od 15 metara.

Katalpa

Ne možete pogrešiti s ovim stablom, pomalo tropskog izgleda s belim cvetovima u obliku trube. Njegovo uvijeno stablo i grane pružaju dodatni ugođaj. Sadite ovo brzorastuće stablo u seni, dalje od zgrada, odvodnih sustava i pločnika.

Rečna breza

Ovo graciozno stablo cveta u proleće svetlozelenim lišćem. Kora koja se ljušti nudi celogodišnju lepotu, što je čini jednim od naših omiljenih brzorastućih stabala. Posađeno na suncu, ovo će drvo rasti više od 90 centimetara godišnje.

(Stil.kurir.rs)

Preuzeto sa: https://stil.kurir.rs/rss/lifestyle/

Admin

Read Previous

Kako su kravata i japanke postale novi modni trend poslovnih ljudi

Read Next

MUDRA PRIČA KOJA KRIJE VELIKU ŽIVOTNU ISTINU: Kad ovo shvatite, ništa više neće moći da pokvari vašu sreću!