BAKA MARINE ABRAMOVIČ JE IMALA 103 GODINE, A UMETNICA KAŽE DA NIJE PILA LEKOVE: Dugovečnost duguje sirćetu i belom luku

Slavna umetnica Marina Abramovič, prisetila se kako je njena baka za sve imala prirodni lek – sirće i beli luk koristila je za prehladu, bubuljice brisala crnim lukom, a migrene lečila sirovim mesom.

U aktuelnim danima, Marina Abramović ponudila je na prodaju svoje proizvode za dugovečnost. U svom najnovijem videu, kreiranom radi promocije ovih preparata, ona se vraća sećanju na pouke svoje bake. Prema njenim rečima, baka je preživela preko sto godina zahvaljujući prirodnim lekovima za telo i um.

[embedded content]

„Dolazim iz komunističke porodice iz bivše Jugoslavije. Detinjstvo sam provela uz svoju baku, a ona je mrzela komunizam i bila duboko spiritualna. I toliko sam od nje naučila o starim ritualima. Sećam se da je bilo jako jednostavno. Ako bih se prehladila, ona bi uzela sirće i mnogo belog luka i istrljala me tom mešavinom, preznojila bih se, a sledećeg jutra bih se probudila zdrava. Onda sam u jednom periodu imala bubuljice, i ona bi jednostavno isekla crni luk, stavila ga na bubuljice i one bi nestale. A kad sam imala migrene, ona bi uzela sirov odrezak i stavila ga na moju glavu“, priča Marina, a onda skreće na anegdotu koja predlaže tretman koji za 10 minuta potpuno briše bore s lica – ali samo na sat i 10 minuta.

Marina Abramović
foto: Mondadori Portfolio / ddp USA / Profimedia

„Takođe, sećam se kad sam posetila jednu staru opersku pevačicu i ona je želela da me povede na žurku. Kuvala je 6-7 krompira. Pitala sam je šta radi, rekla je: „Spremam se za žurku.“ Uzela je te, još jako vruće, krompire, umotala ih u peškir i stavila na lice. Držala je to možda 10 minuta, a kad je skinula, ja sam bila apsolutno impresionirana, na njenom licu nije bilo nijedne bore. Rekla je: „Sad idemo na žurku, ali moramo da je napustimo nakon jednog sata i 10 minuta.“ Pitala sam zašto. „Zato što će se tad bore vratiti.“ Sećam se odlaska na tu žurku, bilo je kao da sam s Pepeljugom koja će se pretvoriti u bundevu“, prisetila se umetnica.

Zatim se ponovo vratila na baku, koja je, kako Marina tvrdi, živela čak 103 godine.

Marina Abramović
foto: WOLFGANG KUMM / AFP / Profimedia

Srpkinja koju svet obožava sad prodaje preparate s kojima planira da živi 110 godina

„Jednog dana nam je svima rekla: „Znate šta – umorna sam, želim da umrem. Ali želim da umrem za vikend kad su svi kod kuće.“ Pomislila sam: „Vau, kako može da predvidi tako nešto.“ I svi smo došli za vikend u njenu kuću, ona je skuvala ručak, otišla u spavaću sobu, upalila sveće, legla u krevet, prekrstila ruke i zaspala dubokim, zdravim snom. Dva sata kasnije probudila se gladna. Nije umrla tog vikenda i mi smo se smejali njenim planovima za umiranje. Ali ona nije želela da napusti krevet i kasnije je umrla u snu. Mnogo sam razmišljala o toj starinskoj mudrosti o telu, o umu i tome koliko možemo da naučimo od starijih generacija i zaboravljenih rituala. Mislim da je vreme sada da se vratimo prošlosti i kreiramo novi koncept dugovečnosti“, poručuje Marina Abramović u videu koji je brzo počeo da se deli i na mrežama.

Preuzeto sa: https://stil.kurir.rs/rss/lepi-zdravi/

Admin

Read Previous

Тринкијери након победе над Звездом: Много ситница је утицало на коначан исход

Read Next

Transformišite dvorište svoje kuće uz profesionalnu uslugu asfaltiranja