Bajdenov čovek u Berlinu – Ejmi Gutman, prva žena koja će u Nemačkoj predstavljati SAD

Imenovanje Ejmi Gutman na mesto ambasadorke u Berlinu ima veliko simboličko značenje: ne samo da je ona prva žena koja će u Nemačkoj predstavljati SAD, ona je i ćerka nemačkog Jevreja koji je 1934, kao mladi student, nagovorio svoju braću, sestre i roditelje da pobegnu iz nacističke Nemačke – najpre u Indiju, da bi se kasnije njen otac Kurt Gutman preselio u SAD.

Ejmi Gutman (71) je politikolog i ugledna naučnica. Od 2004. je na čelu elitnog, privatnog univerziteta u Filadelfiji, u američkoj saveznoj državi Pensilvaniji.

Kako popraviti odnose?

Prema navodima nemačke novinske agencije DPA, zahtev za izdavanje agremana poslat je nemačkom predsedniku Frank-Valteru Štajnmajeru još 18. juna preko nemačke abasade u Vašingtonu. Imenovanje, inače, mora da odobri i američki Senat.

Buduću ambasadorku u Berlinu čeka niz teških zadataka. Pre svega biće neophodno popraviti odnose između dveju zemalja koji su poslednjih godina, u vreme Donalda Trampa i njegovog ambasadora u Berlinu Ričarda Grenela teško narušeni. Grenel je ostao upamćen po čitavom nizu provokativnih izjava i intervjua.

Glavni problemi: Severni tok 2 i Kina

Istovremeno, pred budućom ambasadorko je i čitav niz teških zadataka zbog različitih nacionalnih interesa SAD i Nemačke. Tu je pre svega spor oko izgradnje Severnog toka 2. Sukob oko tog gasovoda koji je gotovo završen, a čijoj se izgradnji protive i SAD i neke evropske zemlje, nije uspeo da reši ni novi američki ministar spoljnih poslova Entoni Blinken prilikom nedavne posete Berlinu.

On je nakon razgovora sa kancelarkom Angelom Merkel i ministrom spoljnih poslova Hajkom Masom izjavio za list Špigel da su “sankcije i dalje na stolu”.

Drugi važan spor SAD i Nemačke tiče se odnosa prema Kini.

Novi američki predsednik Džozef Bajden vidi Kinu kao suparnika i želi da, zajedno sa Evropljanima, postigne da kineske fime poštuju intelektualno vlasništvo drugih, ne krše pravo patente i pridržavaju se pravila konkurentnosti. Osim toga, SAD žele da spreče pristup kineskih firmi, a time i režima u Pekingu, informacionim mrežama Zapada.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Putin u TV programu odgovara na pitanja građana, otkrio koju je vakcinu primio i kako ju je podneo

Read Next

Kraj najskuplje i najkrvavije vojne intervencije Bundesvera