Bajden: Putin je u pravu, naši odnosi su na najnižem nivou

Džozef Bajden je rekao kako da smatra da bi Rusija mogla biti slabija nego što se činilo, kao i da se Moskva nadvila nad Bliskim istokom.

“Da budem jasan, mislim da je u pravu, a zavisi od toga kako konzistentno postupa u odnosu na međunarodne norme, što u mnogim slučajevima ne čini”, rekao je Bajden novinarima na završetku Samita G7.

Bajden je, prenosi Rojters, iskoristio priliku na Samitu u Velikoj Britaniji da bi diskutovao o tome kako se najbogatije demokratije sveta sada suočavaju sa “egzistencijalnim takmičenjem sa ‘autokratama’, što će definisati 21. vek”.

Bajden i Putin će se u sredu sastati u Ženevi, nakon mnoštva političkih sporova i optužbi za špijunažu, hakovanje, mešanje u izbore.

Od stupanja na dužnost, Bajden je najavio nekoliko akcija protiv Rusije kao odgovor na niz pitanja, uključujući sajber upad u “SolarVinds”, navodno mešanje u izbore 2020. godine i gomilanje ruskih trupa u blizini granice na istoku Ukrajine.

Predsednik SAD je u aprilu najavio sankcije usmerene protiv 32 ruska entiteta i pojedinaca, uključujući 10 zvaničnika koji su proterani iz SAD.

Sa druge strane, Kremlj je preduzeo recipročne mere i proterao 10 američkih diplomata i zabranio ulazak osmoro sadašnjih i bivših američkih zvaničnika, uključujući direktora Nacionalne obaveštajne službe Avril Hejnes, direktora FBI-a Kristofer Vraija, državnog tužioca Merika Garlanda i ministra za unutrašnju bezbednost Alehandra Majorkasa.

Susret u Ženevi, neće biti prvi sastanak Bajdena i Putina. Dvojica predsednika sastala su se 2011. godine, dok je Bajden u američkoj administraciji služio kao potpredsednik.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Poslednji dan samita G7 – od sukoba oko kobasica, preko poruka za Kinu i Rusiju do ekologije

Read Next

Netanjahu zbog jednog glasa posle 12 godina ostao bez vlasti