Bajden proširio crnu listu na 59 kineskih firmi, dodao 10

Za realizaciju nove naredbe zaduženo je ministarstvo finansija, koje će na “stalnoj osnovi” ažurirati novu listu od oko 59 kompanija.

Odlukom Bajdenove administracije zabranjuje se kupovina ili prodaja hartija od vrednosti kineskim kompanijama koje se nalaze na listi, i zamenjuje ranija lista ministarstva odbrane, izjavili su visoki zvaničnici administracije.

Bajden je u naredbi naveo da se time sprečava da američka ulaganja podupiru kineski vojno-industrijski kompleks, kao i vojne, obaveštajne i bezbednosne programe istraživanja i razvoja.

“Pored toga, smatram da upotreba kineske tehnologije nadzora izvan Narodne Republike Kine i razvoj ili upotreba kineske tehnologije nadzora koja omogućava represiju ili ozbiljna kršenja ljudskih prava predstavlja naročitu i izuzetnu pretnju”, dodao je Bajden.

Na ažuriranoj listi su se našle velike kineske kompanije sa prethodne liste ministarstva odbrane, među kojima i korporacija Avio-industrija Kine, grupa Čajna mobajl komjunikejšen,  Huavej tehnolodžis, i drugi.

Jedan zvaničnik SAD je rekao da se narednih meseci očekuje da na listu budu dodate nove kineske firme, a drugi je naveo da je dodavanjem kompanija za nadzorne tehnologije proširen domet prošlogodišnje naredbe Trampove administracije, za koju Bela kuća tvrdi da je nemarno sastavljena čime je, kako kažu, ostavljen otvoren prostor za sudske sporove.

Naredba će stupiti na snagu 2. avgusta 2021, a američki investitori će imati rok od 365 dana od tog datuma za obavljanje transakcija s ciljem dezinvestiranja.

Na novoj listi se našlo oko 10 novih kompanija čijim se akcijama trguje na berzi, navodi britanska agencija i dodaje da se, međutim, na njoj ne nalaze neke prethodno identifikovane kompanije, poput Kineske komercijalne letelice, koja namerava da konkuriše Boingu i Erbasu, kao ni hemijsko-farmaceutski gigant “Sinohem”.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Argentina – vojska pedofila vreba na internetu, platforma “Tvič” suočena sa lavinom pritužbi roditelja

Read Next

Izbori u Saksoniji-Anhalt – strah od “novog nacionalnog ponosa”