Bajden povodom presude Mladiću: Pravda i pomirenje temelj mira i stabilnosti

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je da je presuda Ratku Mladiću istorijska i da pokazuje da će oni koji čine stravične zločine biti pozvani na odgovornost, saopštila je Bela kuća.

“SAD su pomogle u vođenju međunarodnih napora da se zaustave zločini u Bosni i Hercegovini, privedu pravdi oni koji su zločine počinili u BiH i u drugim delovima bivše Jugoslavije, i da se uspostavi trajni mir u toj zemlji i širem regionu”, ističe Bajden.

Američki predsednik ocenjuje da su pravda i pomirenje temelj mira i stabilnosti u budućnosti.

“Današnja odluka je takođe važna potvrda da je to moguće. Iskreno se nadam da će lideri u regionu poštovati presudu i potvrditi njen značaj za vladavinu prava”, rekao je Bajden.

Predsednik Evropskog saveta, Šarl Mišel kaže da je konačna presuda u slučaju Ratka Mladića još jedna važan korak koji će, prema njegovim rečima, doneti pravdu žrtvama.

“To će pomoći da se bolna prošlost ostavi iza nas, a da se budućnost stavi na prvo mesto”, poručio je Mišel sa svog Tviter naloga.

Borelj i Varheji: Poštovati odluke suda i promovisati pomirenje na Zapadnom Balkanu

Šef diplomatije EU Žosep Borelj i komesar za proširenje Oliver Varhelji ocenili su da će presuda Ratku Mladiću “doprineti izlečenju svih koji su patili”.

U zajedničkom saopštenju, Borelj i Varhelji su podsetili na žrtve i poručili da saosećaju sa njihovim porodicama i preživelima.

Ponovili su da EU očekuje od svih političkih aktera u regionu da pokažu punu saradnju sa međunarodnim sudovima, poštuju njihove odluke i priznaju njihovu nezavisnost i nepristrasnost.

“Poricanje genocida, revizionizam i veličanje ratnih zločinaca protivreče najosnovnijim evropskim vrednostima. Današnja odluka prilika je da lideri u Bosni i Hercegovini i regionu, s obzirom na činjenice, prednjače u odavanju počasti žrtvama i promovišu okruženje pogodno za pomirenje kako bi prevazišli nasleđe rata i izgradili trajni mir”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da međunarodni i domaći sudovi u Bosni i Hercegovini i susednim zemljama treba da nastave misiju pružanja pravde svim žrtvama ratnih zločina, zločina protiv čovečnosti i genocida i članovima njihovih porodica.

“Ne može biti nekažnjivosti”, zaključuju Borelj i Varheji.

Stano: Prilika da lideri u BiH i regionu promovišu okruženje pogodno za pomirenje

Portparol EU Peter Stano očekuje da svi politički akteri u BiH i na Zapadnom Balkanu, pokažu punu saradnju sa međunarodnim sudovima, da poštuju njihove odluke i priznaju njihovu nezavisnost i nepristrasnost.

Dodao je da poricanje genocida, revizionizam i veličanje ratnih zločinaca protivreče najosnovnijim evropskim vrednostima.

“Današnja odluka prilika je da lideri u Bosni i Hercegovini i regionu, s obzirom na činjenice, prednjače u odavanju počasti žrtvama i promovišu okruženje pogodno za pomirenje kako bi prevazišli nasleđe rata i izgradili trajni mir”, navodi se u pisanom saopštenju portparola.

U saopštenju se ocenjuje da se pravnosnažnom presudom Mladiću pred Međunarodnim mehanizmom za krivične sudove privodi kraju ključno suđenje za ratne zločine u novijoj istoriji Evrope.

Dodaje se da međunarodni i domaći sudovi u BiH i susednim zemljama treba da nastave misiju pružanja pravde svim žrtvama ratnih zločina, zločina protiv čovečnosti i genocida i članovima njihovih porodica.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Novi sajber napad ili greška, “pale” veb-stranice vodećih medija, kompanija i britanske vlade

Read Next

Vesti – Novi plan za otvaranje Tajlanda – Travel Magazine