Bajden posle 100 dana mandata: SAD izabrale nadu nasuprot strahu, Kina je konkurent a ne neprijatelj

Džo Bajden je najavio velike infrastrukturne projekte, a svojim najvećim rivalima Kini i Rusiji poručio je da Amerika ne želi da sa njima bude neprijatelj, ali da će se čvrsto držati svojih proklamovanih vrednosti i principa.

Bajden je naglasio da su SAD u usponu i da su izabrale nadu, nasuprot straha.

“Amerika je bila u požaru kada sam stupio na dužnost pre stotinu dana. Usvojili smo ekonomski plan i već vidimo rezultate koji utiču na oporavak zemlje”, rekao je Bajden.

Istakao je da će plan za spas Amerike omogućiti da bude prepolovljen broj dece koja žive u siromaštvu tokom 2021. godine.

“U tom procesu otvoreno je 1,3 miliona radnih mesta u roku od 100 dana. Više radnih mesta nego u prvih sto dana mandata bilo kog predsednika”, istakao je Bajden. 

Najveći deo govora američki predsednik posvetio je pandemiji kovida 19, ističući da je u prvih 100 dana njegovog mandata gotovo 220 miliona Amerikanaca dobilo barem jednu dozu vakcine.

“Snažno prisustvo u Indo-Pacifiku” 

Bajden je od Kongresa zatražio da usvoji zakone kojima se reguliše policijsko postupanje do prve godišnjice smrti Džordža Flojda, koji je u maju preminuo tokom privođenja, za šta je nedavno osuđen bivši policajac Derek Šovin.

Kada je u pitanju spoljna politika Bajden je rekao da Kinu i predsednika Sija ne smatra neprijateljem nego konkurentom.

“Rekao sam mu što sam rekao mnogim svetskim liderima, da Amerika neće odustajati od svoje posvećenosti ljudskim pravima, temeljnim slobodama i našim saveznicima. Kada je reč o Rusiji jasno sam rekao predsedniku Putinu da nećemo tražiti izgovor za eskalaciju, ali da će njihove akcije imati posledice. Mi smo direktno reagovali na rusko mešanje u američke izbore kao i sajber napade, ali smo i dalje spremni na saradnju sa Moskvom”, istakao je Bajden.

Poručio je predsedniku Kine Si Đinpingu da će SAD održati snažno prisustvo u Indo-Pacifiku, “kao što to radi za NATO u Evropi – ne da bi otpočele sukob, već da bi ga sprečile”. 

Govor predsednika Bajdena drastično se razlikovo od ranijih predsednički obraćanja Kongresu, s obzirom da je zbog epidemiološke situacije u sali bilo samo 200 zakonadavaca, kao i svega nekoliko članova vlade.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Četvoro ubijeno u nemačkoj bolnici

Read Next

Kina, upao s nožem u vrtić i ubio dvoje dece