Bajden ograničio prijem izbeglica na 15.000 godišnje

Zbog povećanog broja kritika upućenih zbog odluke, Bela kuća je izdala saopštenje u kome se navodi da će Bajden odrediti konačni, povećani broj izbeglica koje mogu da uđu u zemlju do 15. maja, prenosi Rojters.

Bajdenovo naređenje da ograniči prijem migranata na broj od 15.000 bio je udarac za grupe advokata koje su želele da predsednik iz redova Demokratske stranke brzo promeni politiku o izbeglicama koju je postavio bivši predsednik Donald Tramp, koji je odredio broj kao način da se ograniči imigracija.

Program za prijem izbeglica se razlikuje od sistema azila za migrante.

Izbeglice moraju da prođu kroz proveru da bi ušle u SAD, dok migranti koji dođu u zemlju na granici mogu da zatraže azil.

Bajden, koji je preuzeo dužnost u januaru, pre dva meseca nagovestio je da će povećati broj ulazaka za izbeglice tokom 2021. godine, do kraja fiskalne godine 30. septembra, ali i dalje nije to uradio.

Rojters dodaje da je Bajdenov oprezan pristup verovatno povezan sa brigom oko broja prihvata izbeglica zbog sve većeg broja migranata koji stižu na američko-meksičku granicu prethodnih meseci i ne želi da SAD izgledaju isuviše otvoreno ili mekano, rekao je visoki američki zvaničnik koji je upoznat sa ovim pitanjem.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Ukrajina sprema odgovor na pritvaranje svog konzula u Sankt Peterburgu

Read Next

Rusija grupiše snage, brodovi prošli Bosfor