Bajden menja politiku prema lakim drogama – pomilovanja za osuđene zbog posedovanja marihuane

Bajden će pomilovati sve one koji su po federalnom zakonu osuđeni za obično posedovanje marihuane, što je, kako prenosi Si-En-En, potez za koji su visoki zvaničnici administracije rekli da će uticati na hiljade Amerikanaca.

“Slanje ljudi u zatvor zbog posedovanja marihuane promenilo je previše života zbog ponašanja koje mnoge države više ne zabranjuju. Krivična evidencija za posedovanje marihuane takođe je postavila nepotrebne prepreke za zapošljavanje, smeštaj i mogućnosti obrazovanja”, saopštio je Bajden i dodao da su Afroamerikanci i Latinoamerikanci za to nesrazmerno više procesuirani od belaca. 

Bajden će, takođe, ohrabriti guvernere da preduzmu slične korake na nivou država za posedovanje marihuane, i zadužiće Ministarstvo zdravlja, socijalne službe i državnog tužioca Merika Garlanda da “ekspeditivno” preispitaju status marihuane u saveznom zakonodavstvu.

Si-En-En navodi da dekriminalizacija marihuane uživa sve veću podršku i demokrata i republikanaca, i da su ovo značajni koraci koje je preduzeo američki predsednik ka ukidanju krivičnih kazni za posedovanje marihuane.

Marihuana je ilegalna prema saveznom zakonu, iako su pojedine države krenule ka legalnoj upotrebi u rekreativne i medicinske svrhe.

Prema Zakonu o kontrolisanim supstancama iz 1970. godine, za marihuanu je navedeno da nema “trenutno prihvaćenu medicinsku upotrebu i ima visok potencijal za zloupotrebu”.

To je ostavilo otvoren prostor za krivično gonjenje, čak i na mestima gde je upotreba marihuane legalna.

Kao kandidat, Bajden nije odobrio legalizaciju marihuane u rekreativne svrhe, ali jeste zauzeo stav prema dekriminalizaciji.

“Niko ne bi trebalo da bude u zatvoru zbog marihuane. Kao predsednik, ja ću dekriminalizovati upotrebu kanabisa i automatski poništiti prethodne osude”, rekao je Bajden tokom kampanje.

Popuštanje saveznih pravila o marihuani je dobilo maha poslednjih godina pošto je legalizovana u sve većem broju država.

Krajem 2020. godine, Predstavnički dom je usvojio meru kojom bi se marihuana dekriminalizovala na saveznom nivou, iako to nije razmatrano u Senatu.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Vučić sa Šolcom i Makronom: Verujem da sam odgovorno zastupao našu zemlju

Read Next

Vesti – Best Stay konferencija okuplja lidere turističke industrije u srcu Međimurja – Travel Magazine