Bafet i Gejts grade u SAD nuklearni reaktor od milijardu dolara

Kompanija “TerraPower”, koju je osnovao Bil Gejts pre 15 godina, i elektroenergetska kompanija “PacifiCorp”, u vlasništvu Bafetovog investicionog fonda “Berkshire Hathaway”, saopštile su u sredu da bi tačna lokacija demonstracionog postrojenja trebalo da bude objavljena do kraja godine, prenosi Gardijan.

Mali napredni reaktori, koji rade na različita goriva, smatraju se ključnom tehnologijom bez ugljenika, koji mogu predstavljati dopunu izvorima energije poput vetra i sunca, u trenutku kada države teže smanjenju emisija koje uzrokuju klimatske promene.

“Mislimo da će ‘Natrijum’ promeniti igru u energetskoj industriji”, rekao je Gejts na konferenciji za medije povodom pokretanja projekta u Šajenu, glavnom gradu Vajominga.

“Ovo je naš najbrži i najjasniji put ka tome da postanemo negativni na ugljenik”, rekao je guverner Vajominga Mark Gordon.

Projekat sadrži brzi reaktor hlađen natrijumom od 345 megavata, sa skladištem energije na bazi soli, što bi moglo povećati snagu sistema na 500 megavata.

Kompanija “Tera pauer” je prošle godine saopštila da će postrojenje koštati oko milijardu dolara.

Američko ministarstvo energetike je prošle godine dodelilo Gejtsovoj kompaniji “Tera pauer” 80 miliona dolara početnog finansiranja za demonstriranje tehnologije “Natrijum”, dok je za naredne godine opredelilo dodatna sredstva u skladu sa odobrenjima Kongresa.

Predsednik i izvršni direktor “Tera pauera” Kris Levesk je izjavio da će izgradnja demonstracionog postrojenja trajati oko sedam godina.

“Ova vrsta čiste energije nam je potrebna na mreži u 2030-im godinama”, rekao je Levesk novinarima.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Tužilaštvo traži 30 godina robije zbog ubistva Flojda

Read Next

Tajvan, brod udario u dizalicu, druga dizalica pala na kontejnere