Bacamo ih, a od ovih 5 stvari iz kuhinje biljke rastu kao lude

Nije uvek jednostavno brinuti se o biljkama koje nam krase dom, jer i pored sve naše brige, redovnog zalivanja, orezivanja… one ipak ne „rade“ kako bi trebalo. Neke stvari, koje inače bacamo mogu da nam reše ovu brigu.

Ljuska od jaja
Ljuske od jaja najčešće bacamo, a možemo da ih iskoristimo kao prirodno đubrivo za kućne biljke. Ljuske sadrže dosta kalcijuma i sprečavaju truljenje korena, a pritom teraju i puževe od biljaka.

Pre nego što ih dodate cveću, ljuske držite u vodi pet-šest dana, a zatim ih dodajte u zemlju — to možete da radite jednom nedeljno.

Osim toga, vodu u kojima ste držali ljusku takođe možete da iskoristite za cveće. Pomešajte tekuću vodu sa vodom u kojoj ste držali ljusku jaja u odnosu 5:1 i time zalijte biljke – dobro je za koren, a takođe će biljka biti i gušća, „bogatija“.

Voda od kuvanih jaja
Nakon kuvanja jaja sačuvajte vodu za zalivanje cveća jer je puna kalcijuma od kojih biljke imaju mnogo koristi.

Svakako da pre zalivanja biljaka treba da sačekate da se voda potpuno ohladi.

Aspirin za jači imunitet biljke
Istraživanja pokazuju da kada se voda u kojoj je rastvoren aspirin naprska na seme biljke zasađeno u zemlju, klijanje je 100 odsto bolje.

Ovom vodom prskajte biljke jednom na tri nedelje, kako biste ojačali imunitet biljke i stimulisali cvetanje. Jedan aspirin dovoljan je za 4,5 litara vode.

Ekseri za bolju zemlju
Gvožđe pomaže biljkama da proizvode hlorofil, što je hrana za biljke. Logično, što više hrane, biljka će brže da se razvija i raste.

Zato stručnjaci savetuju da u zemlju ubacite eksere, kako biste je obogatili gvožđem. Biljku okružite ekserima koje ćete zabosti u zemlju – koliko će vam tačno trebati zavisi od veličine biljke i saksije, ali otprilike će biti dovoljno sedam-osam eksera.

Talog kafe je hrana za biljke
Kada ispijete kafu, umesto da prospete talog, njime nahranite biljke. Eksperti kažu da je ovo sjajno prirodno đubrivo za biljke jer sadrži tri veoma važne komponente koje su im potrebne — azot, kalijum i fosfor, prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Preuzeto sa: https://www.krstarica.com/feed/

Admin

Read Previous

Šta će se desiti ako popijete jogurt nakon isteka roka trajanja

Read Next

Kako će najavljene izmene Ustava pomoći Srbiji u evrointegracijama