Azorska ostrva, državljanin Srbije uhapšen sa tonom kokaina na jedrilici

Španska policija uhapsila je državljane Srbije, Hrvatske i Belgije, navodi portal Opinion de Malaga, dodajući da sva trojica imaju veliko iskustvo u prelasku Atlanskog okeana u čamcima ovakve vrste i da su već bili “pod lupom” policije u sklopu ranijih istraga.

Prema pisanju tog portala, sumnja se da je britanski narko-kartel angažovao trojicu iskusnih skipera da prevezu drogu jedrilicom, vrednom čak 100 miliona evra, a kokain je bio sakriven u unutašnjosti broda u posebno napravljenim bunkerima.

Policajci su čamcima presreli jedrilicu, koja je odvučena do ostrva Gran Kanarija.

“Agenti su više od dva sata pretraživali jedrilicu kako bi našli gde je sakriven kokain, a uhapšeni su bili izuzetno mirni, jer su bili uvereni da istražitelji ne mogu da pronađu pakete sa drogom”, preneo je taj portal.

Kako se navodi, kokain je bio spakovan u pakete od po kilogram, a prostor u kome su ga držali je bio izuzetno skrovit.

Procenjena vrednost zaplenjenog kokaina je u Španiji 40 miliona evra, dok bi u Velikoj Britaniji, za čije tržište je navodno spreman, dostigao vrednost preko 100 miliona evra.

Potpuno nov “modus operandi”

Šverceri su planirali drogu da prodaju “na kilo”, a zanimljivo je da su imali potpuno nov i kreativan “modus operandi” – iznajmljivali su plovila koja su i ranije učestvovala u regatama, prijavljivali ih za regate i tako se “švercovali” sa takmičarima i običnim gradanstvom, piše Opinion.

Istraga je pokazala da je jedrilica bila prijavljena za poznatu turu, koja je još u januaru krenula iz Lanzarotea, a završila se na ostrvu Martinik u Malim Antilima, piše portal, i dodaje da je kokain trebalo da stigne u špansku luku u Kosta de Solu.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Vučić: Znam za odluku “Geoksa“ o odlasku iz Srbije, nećemo ostaviti Vranje na cedilu

Read Next

Vesti – Od Koloseuma do Pompeja: Kako funkcionišu italijanski muzeji u doba korone – Travel Magazine