Au, sve vreme pogrešno kuvamo tursku kafu: Ovaj detalj menja sve!

Jedan maleni detalj koji sve menja.

Domaća, turska ili srpska kafa, kako se sve naziva napitak koji se tradicionalno priprema u svakom domaćinstvu u Srbiji, obično pije ujutru i često se smatra merilom veštine kuvarice. Ako je dobra, u šali se kaže da domaćica može „da se uda“, što bi trebalo da znači da je pogodila pravu razmeru kafe, vode i, ako je potrebno, šećera.

Kako se priprema domaća kafa? Uobičajen postupak jeste da se voda sipa u džezvu, po potrebi doda šećer,  i zagreva se dok ne proključa.

Zatim se skloni sa vatre, odlije se manja kolilina vode (kako bi se napravio prostor u posudi i da ne bi iskipela), doda mlevena kafa – na 1 šoljicu vode ide jedna veća kašičica kafe. Džezva se vrati na ringlu da mešavina proključa, pa se ulije ostatak vode.

Druga varijanta jeste da se voda ne oduzima – ako je džezva veća, pa ne postoji bojazan da će se tečnost izliti kad proključa, već se kafa odmah sipa i pusti se da „baci ključ“.

Slični tekstovi

Ako je verovati stručnjacima, ovaj način je pogrešan. Kako kažu, jedan sitan detalj u pripremi, jedna „greška“ joj menja ukus.

„Kada sipate kafu u vodu, ne smete dozvoliti da prokuva na vatri. Ako proključa, napitak će imati gorak ukus“, objasnio je osnivač kompanije „Roaster Coffee“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Preuzeto sa: https://www.krstarica.com/feed/

Admin

Read Previous

VELIKI MESEČNI HOROSKOP ZA MAJ: Detaljna astro prognoza za novac, ljubav i zdravlje!

Read Next

Navalite: Ove namirnice su ČUDO ZA IMUNITET!