Atanasković: Male i srednje firme generator privrednog rasta

Ministarka Atanasković je istakla da je plan Ministarstva privrede da sa Privrednom komorom Srbije obiđe što više gradova i opština i privrednike u njima, posebno mala i srednja preduzeća koja predstavljaju generator privrednog rasta.

“Jedan od osnovnih ciljeva Ministarstva je što snažnija podrška malim i srednjim preduzećima kako bi napredovala i uposlila što više ljudi”, rekla je ministarka Atanasković.

Vlasnik mlekare “Stara planina” Zoran Nikolov rekao je da ta firma uz pomoć Ministarstva privrede i Fonda za razvoj obnovila vozni park i kupila nove mašine čime su se približili otvaranju novog tržišta za izvoz.

On je istakao da zapošljavaju 32 radnika i da imaju maloprodajnu mrežu od 18 objekata, kao i da se nada da će otvaranjem veleprodaje u Beogradu proširiti broj kupaca.

Predsednik opštine Dimitrovgrad Vladica Dimitrov rekao je da je za tu opštinu važno da postoje firme poput mlekare “Stara planina” jer, pored tridesetak radnika u samoj mlekari, ona na neki način zapošljava i veliki broj poljoprivrednika od kojih uzima mleko.

Ovom prilikom Atanaskovićeva je obišla i kompaniju “Pexim” iz Pirota koja se bavi proizvodnjom čeličnih konstrukcija, a koja je takođe koristila sredstva Fonda za razvoj i Ministarstva privrede.

Vlasnik kompanije Petar Ćirić zahvalio je ministarki na poseti koja, kako je istakao, predstavlja ohrabrenje u daljem poslovanju.

Investitori zainteresovani za fabriku “Tigar”

Atanaskovićeva je tokom obilaska fabrike “Tigar” AD u Pirotu rekla da je uverena da će se uskoro naći rešenje za tu kompaniju, kao i da su za nju zainteresovani investitori.

Ona je dodala da “Tigar” AD ulazi u unapred pripremljen plan reorganizacije (UPPR) i navela da se u toj fabrici radi, da se zarada isplaćuje i izrazila uverenje da će se u narednom periodu u toj kompaniji poboljšati poslovanje.

“Primetna je zainteresovanost investitora za ovu kompaniju, što je odlična vest”, rekla je Atanaskovićeva.

Navodeći da se 80 odsto proizvodnje izvozi, najviše u Francusku, ona je istakla da joj je drago što Tigar opstaje i u ovim teškim vremenima.

Pomoćnica generalnog direktora kompanije “Tigar” AD Danijela Aleksov istakla je da se u fabrici dnevno u tri smene proizvodi 7.000 do 8.000 pari obuće i da takva uposlenost proizvodnih kapaciteta i stabilno poslovanje nije bilo moguće bez podrške države. 

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić kazao je da je poseta ministarke Atanasković značajan signal gradu Pirotu i “Tigru” da država vodi računa o njima.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

Počeli pregovori s MMF-om, jedna od tema i novi aranžman

Read Next

NIKAKO IH NE KONZUMIRAJTE PRED SPAVANJE: Tri namirnice koje će vam vam opteretiti organizam i poremetiti san!