Astronomski fenomen: Super Mesec danas na nebu

Astronomski fenomen poznat pod nazivom Super Mesec pojaviće se danas na nebu, što znači da će pun mesec biti najbliži planeti Zemlji, a taj fenomen dešava se istovremeno sa pomračenjem Meseca.
Ovaj fenomen će biti vidljiv u Severnoj i Južnoj Americi, Japanu, Australiji i Novom Zelandu, a ljudi u Srbiji će moći da vide pun Mesec i da ga fotografišu.

Član Astronomskog društva „Ruđer Bošković“ Zoran Tomić kaže za Tanjug da Super Mesec vizuelno nema razlike u odnosu na bilo koji pun Mesec, sem što izgleda veći i svetliji.

Taj se fenomen naziva i „krvavi Mesec“, jer se na suprotnoj strani zemljine polulopte događa potpuno pomračenje Meseca, kada Mesec prolazi kroz Zemljinu senku i pri tome gubi sjaj i dobija crvenkastu boju.

„Da bi se dogodilo pomračenje potrebno je da Sunce, Zemlja i Mesec budu u istoj ravni, odnosno da Mesec može da prođe kroz Zemljinu polusenku i senku i tada dolazi do potpunog pomračenja Meseca i on gubi sjaj, odnosno ne reflektuje se svetlost sa njegove površine“, objašnjava Tomić.
Takav Mesec nema nikakav poseban uticaj na Zemlju, a fenomen na nebu trajaće kratko.

On dodaje da je najbolje posmatrati Mesec uz pomoć teleskopa, kada se nalazi u fazi između punog i mladog.

Slični tekstovi

„S obzirom na to da je Mesec vidljiv golim okom možemo ga posmatrati golim okom, dvogledom, a teleskop je interesantan jer će najbolje pozicionirati Mesec. Najinteresantnije je posmatrati ga u fazi kada je između punog i mladog, jer je zanimljivo posmatrati reljef, odnosno kratere koji se u tom periodu najbolje mogu videti“, objašnjava Tomić.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Preuzeto sa: https://www.krstarica.com/feed/

Admin

Read Previous

Oporaviće biljke za tren, a ne košta ništa: Najbolje prirodno đubrivo (video)

Read Next

Za one koji vole da eksperimentišu: Ova seks poza garantuje najjači orgazam