Astipalea i “Folksvagen”, eksperiment za potpuni zaokret Grčke u korišćenju energije

Premijer Kirjakos Micotakis, koji je zelenoj energiji dao centralno mesto u oporavku nakon pandemije, prisustvovao je u sredu ceremoniji isporuke zajedno sa izvršnim direktorom “Folksvagena” Herbertom Disom, prenosi Rojters.

“Astipalea će biti testni poligon za zelenu tranziciju: autonomnu energiju u potpunosti pokrenutu prirodom”, rekao je Micotakis.

Automobile će koristiti policija, obalska straža, a koristiće se i na lokalnom aerodromu.

Cilj je da se zameni oko 1.500 automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, električnim modelima i smanji broj vozila na popularnom turističkom odredištu, za trećinu.

Ostrvski javni autobuski prevoz biće zamenjen tzv. šering sistemom. Lokalnim stanovnicima i turistima biće na raspolaganju 200 električnih vozila za iznajmljivanje, dok će ostrvljanima biti dodeljene i subvencije za kupovinu vozila na električni pogon, bicikala i punjača.

Do sada je 12 punjača već instalirano širom ostrva, a biće instalirano još 16.

Finansijski uslovi ugovora sa “Folksvagenom” nisu objavljeni.

Astipalea, koja se prostire na 100 kvadratnih kilometara u Egejskom moru, trenutno gotovo u potpunosti zadovoljava svoje potrebe za energijom pomoću dizel-generatora, ali očekuje se da će veliki deo toga zameniti solarnom elektranom do 2023. godine.

“Astipalea može postati osnova za brzu transformaciju, podstaknuta uskom saradnjom vlade i kompanija”, kazao je Dis.

Nemački automobilski koncern i grčka vlada potpisali su 4. novembra odgovarajuće pismo o namerama. Izvršni direktor “Folksvagena” Herbert Dis rekao je tada da se radi o projektu koji je, prema njegovim saznanjima, jedinstven u svetu.

Grčka, koja se decenijama oslanja na ugalj, namerava da zatvori sve takve elektrane, sem jedne do 2023. godine, kao deo napora za povećanje obnovljivih izvora i smanjenje emisije ugljenika za 55 odsto do 2030. godine. 

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Palmer: Apsolutno moguć dogovor Beograda i Prištine 2021.

Read Next

Ugašena nova Trampova platforma za komunikaciju