Arizona hoće da koristi “ciklon B” za izvršenje smrtnih kazni

Prema dokumentima koje je objavio Gardijan, odeljenje za izvršenje kazni državnog zatvora u Arizoni kupilo je sastojke za proizvodnju gasa cijanid-vodonika, koji je tokom Drugog svetskog rata bio poznat i kao “ciklon B”.

U zatvorskom kompleksu u Arizoni nalazi se državna gasna komora izgrađena 1949. ali ona godinama nije bila u funkciji nakon neuspešnog izvršenja smrtne kazne 1999. godine kada se zatvorenik gušio 18 minuta pre nego što je umro.

U međuvremenu, izvršenje smrne kazne je pauzirano od 2014. godine u toj državi nakon što je zatvoreniku 15 puta ubrizgavana injekcija pre nego što je usmrćen.

U dokumentima se navodi da planovi za obnavljanje gasne komore traju od avgusta 2020.

Gardijan navodi da je osoblje sprovodilo lažna pogubljenja i testiranja dimnih bombi da bi utvrdilo da li ima “curenja” van komore.

Pored hemikalija, Arizona je takođe u oktobru 2020. kupila pentobarbital u vrednosti od 1,5 miliona dolara, sedativ koji se koristi tokom smrtonosnih injekcija. Trenutno 115 zatvorenika čeka na izvršenje smrtne kazne.

Robert Danam, izvršni direktor Informativnog centra za smrtnu kaznu u izjavi za Gardijan kaže da se “morate zapitati šta je Arizona mislila verujući da je 2021. godine prihvatljivo pogubiti ljude gasom na bazi cijanida”.

“Da li je neko proučavao istoriju Holokausta?”, upitao je Danam.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Florida, deca naoružana “kalašnjikovim” pola sata pucala na policajce

Read Next

Kraj Netanjahuove ere, dogovor opozicije u Izraelu o “vladi jedinstva”