Američka kompanija “Orakl” postaje korisnik Državnog data centra u Kragujevcu

Data centar u Kragujevcu uskoro bi trebalo da dobije novog korisnika. Uz državne organe, banke, IT kompanije koje svoje podatke već skladište u srcu Šumadije, tamo bi trebalo da se useli i jedan od lidera IT svetu – američki “Orakl” čija je dobit prošle godine iznosila više od deset milijardi dolara.

“Oduševljeni smo što smo ovde u ovom neverovatnom paviljonu koji je odraz Srbije kakva je ona danas. Drago nam je da smo stavili ovaj potpis koji će omogućiti da istražimo mogućnosti da pružamo usluge regionu i u oblasti zdravstva. Verujemo da je Kragujevac mesto gde treba da budemo. Kao IT lider želimo da srađujemo sa Vladom Srbije i kao što znate imamo svu infrastrukturu i platforme i verujemo da u sektoru zdravstva možemo da pružamo usluge vladama u regionu”, navodi Leopoldo Boado Lama, potpredsednik kompanije “Orakl”.

Državnim centrom za čuvanje podataka koji je otvoren pre gotovo godinu dana rukovodi Kancelarija za IT i e-Upravu. Interesovanje svetskih kompanija da podatke čuvaju upravo u Srbiji pripisuju ulaganju u digitalizaciju i školovanje stručnjaka.

“Ovo je još jedan dokaz da je Srbija dobar i pouzdan partner za investicije naročito u najsavremenije IT tehnologije i pokazatelj da je u vreme četvrte industrijske revolucije Srbija postala regionalni lider jer je ‘Orakle’ nije izabrao neku zemlju iz okruženja čak ni one iz EU nego upravo Srbiju”, navodi Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za elektronsku upravu.

Paviljon Srbije na “EKSPO” u Dubaiju u pet najposećenijih

A Srbija osim inovacija na paviljonu u okviru izložbe Svetske izložbe predstavlja i tradiciju, privredne mogućnosti, naučnike i stvaraoce koji su ostavili trag u istoriji.

Od 1. oktobra kada je otvorena izložba, paviljon Srbije posetilo je 75.000 ljudi i to ga svrstava u pet najposećenijih. Statistika kaže da 14 odsto svih koji uđu na Ekspo žele da se upoznaju i sa onim što predstavlja Srbija. Najviše gostiju je iz Indije, UAE, Rusije, UK, Amerike.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

Juventus nadigrao Romu, Napoli bolji od Torina

Read Next

NAUČNICI UPOZORAVAJU: Mnogi kuvaju pirinač na ovaj način, a to može da dovede do TEŠKIH BOLESTI!