Ambasador Irana u Beogradu: Potpuno podržavamo teritorijalni integritet Srbije

Rašid Hasanpur je naveo da je politička saradnja na najvišem nivou.

“Imamo veliko razumevanje kada se radi o regionalnim i međunarodnim pitanjima, jer obe strane pokušavaju da imaju principijelne stavove zasnovane na međunarodnom pravu i normama. Upravo zbog toga mi nismo priznali jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova i potpuno podržavamo teritorijalni integritet Republike Srbije. Naši principijelni stavovi ostaće nepromenjeni. S druge strane i Srbija stalno pokušava da se ne pridruži rezolucijama protiv Irana i da glasa protiv njih”, naveo je Hasanpur.

Visok nivo političke saradnje trebalo bi iskoristiti i za unapređenje ekonomskih odnosa, ističe ambasador Irana. U intervjuu za Prvi program Radio Beograda naglasio je da su najveća prepreka sankcije koje su protiv zvaničnog Teherana uvele Sjedinjene Američke Države.

Ipak, saradnja se, dodaje, razvija pre svega kroz oblast poljoprivrede, a postoji i mogućnost dodatnog poboljšavanja.

“Bez obzira na sva ograničenja, 2018. godine naša trgovinska razmena dostigla je iznos od 50 miliona dolara. Usled velikog uticaja sankcija koje je Iranu uvela administracija bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, a zatim i zbog pandemije kovida 19, obim razmene značajno je smanjen. Pre tri meseca delegacija iranskog ministarstva poljoprivrede boravila je u Beogradu i postignuti su veoma dobri dogovori. Korak po korak ti dogovori se i realizuju”, ističe Hasanpur.

Ambasador Rašid Hasanpur naglasio je da se radi na razvoju saradnje u svim oblastima, kao i da je u planu izrada i potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini.

Između dve zemlje pojačava se i saradnja u sportu, kulturi i obrazovanju, rekao je iranski ambasador za Radio Beograd 1.

“Interesantno je da znate da imamo stotinak studenata u Srbiji. Oko dvadeset su korisnici stipendija u okviru projekta ‘Svet u Srbiji‘. Dozvolite mi da se zahvalim zvaničnicima Srbije, a naročito predsedniku države, na tome što je povećana kvota za naše studente u okviru tog projekta. U ovoj godini imamo 11 studenata, očekujemo da dođu i započnu svoje studije. S druge strane, prihvatili smo da neograničen broj studenata iz Srbije dobije stipendiju vlade Irana. Nadamo se da će biti zainteresovanih. Možda tome ide u prilog to što oko 300 studenata na Filološkom fakultetu uči persijski jezik kao izborni predmet”, napominje Hasanpur.

Iranski ambasador je rekao da je velika perspektiva saradnje i u sportu, kao i u turizmu, čemu bi posebno doprinelo obnavljanje direktnih letova. Hasanpur je naglasio da su posete delegacija na svim nivoima stalne i da se trenutno radi na početku priprema za posetu predsednika Srbije Teheranu.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Brnabićeva sa De Falkom: Digitalna ekonomija i IT nosioci buduće saradnje Srbije i SAD

Read Next

Sekretarka za trgovinu SAD: Srbija ekonomski motor Zapadnog Balkana