Ambasada SAD: Slučaj Bitići prioritet u bilateralnim odnosima

Ambasada je to saopštila povodom 22 godine od kada su trojica Amerikanaca poreklom sa Kosova nestala dok su bili u pritvoru, a kasnije su njihova tela pronađena u Petrovom selu u istočnoj Srbiji.

“Ne možemo – i nećemo – zaboraviti ovaj zločin. Pravda za braću Bitići i njihove porodice, i odgovornost onih koji su izvršili i prikrili njihovo ubistvo ostaje jedan od prioriteta u našim bilateralnim odnosima sa Srbijom”, navodi se u saopštenju Ambasade.

Vlada SAD ponovo poziva srpske vlasti, koje, kako navode, godinama obećavaju pomoć u vezi sa ovim slučajem, da sprovedu punu istragu.

“Ovaj slučaj, kao i mnogi drugi, ukazuje na hitnu potrebu da Srbija razreši nedovršene istrage ratnih zločina i posveti se jačanju vladavine prava”, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Ambasade SAD.

Iljir, Agron i Mehmet Bitići su američki državljani poreklom sa Kosova, koji su se tokom sukoba na Kosovu i Metohiji 1999. godine pridružili Atlantskoj brigadi tzv. Oslobodilačke vojske Kosova.

Za njihovo ubistvo još nije niko optužen, a dvojica policajaca kojima se sudilo za njihovo protivpravno lišenje slobode pravosnažno su oslobođeni optužbi 2013. godine.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Koju kafu pijete? Evo šta to otkriva o vama!

Read Next

Milivojević: Srbiju i Mađarsku zbližili interesi koji su se preklopili